Black

Nyheter • Publicerad 24 februari 2006
Black har landat och det är precis så bra som man tror. Ladda, sikta, spring och köp!
Black har landat och det är precis så bra som man tror. Ladda, sikta, spring och köp!Foto: 

Jag läste någonstans att Black är spelet som Killzone skulle kunnat vara. Och

likheterna finns, definitivt. Men Black är sjukt mycket roligare.

Black är en extremt hemlig grupp soldater av typen "the government will deny all knowlegde", som opererar i diverse länder där det finns oroshärdar och hot mot demokratin. Gruppen är hemlig för att den inte löser problem på de konventionella sätten. De löser problemen med bly. Massor av bly.

Så, uppbackad av en fet Hollywood-orkester, springer jag omkring i en krigshärjad stad, en sagolik skog, på bond-gårdar och ja, you name it. Hela tiden kompar min AK47 stråkarna i orkestern med taktfasta eldkvastar. Provar först "smyga och skjuta prick". Funkar sådär. Testar sedan "rusa och tömma magasin". Funkar bättre. Provar "dra iväg granat och rensa upp resten med bössan" och har därmed hittat min taktik.

Den okände soldaten (jag) berättar sin historia i ett förhörsrum, snyggt filmat och trovärdigt upplagt. Mellan de förklarande filmsekvenserna upplever jag det som sägs via spelmomenten. Och det är verkligen brutalt stenhård action. Men missförstå mig inte, du måste ha lite feeling för att fixa det här ändå. Tjurrusningarna måste göras med finess. För dör du är det allt som oftast riktigt långt tillbaka till närmsta checkpoint. Vilket i sig inte är en nackdel, då får man göra om allt det roliga.

Om Black ska jämföras med Killzone, som i sin tur ville jämföra sig med Halo, är Black flera storlekar större. Jag gillade Killzone, men jag älskar Black. Det

kommer du också att göra.

Spela också: Killzone, FarCry Instincts

Pelle Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.