The who

Nyheter • Publicerad 24 november 2006

Roger Daltrey skriver i konvolutet att om han skulle lista alla han vill tacka för att skivan blev till, så skulle det ta 24 år till. ItÕs Hard från 1982 var det senaste studioalbumet från ett av världens största rockband.

24 år, det är ett tag sedan. Vid den tidpunkten hade de sedan länge passerat kullen och nu, ja, nu gör Daltrey och producenten samt låtskrivaren Pete Townshend comeback. Och de gör det som vi vill minnas dem - med en rockopera (Endless wire innehåller minioperan Wire & glass som de släppte som EP tidigare i år) och ett ljudlandskap fullt av berg, dalar och konstnärliga infall. Visst, här finns lite rostiga partier men The Who klarar besiktningen med förvånansvärt få tvåor.

Britterna har egentligen inget kvar att bevisa och de känns heller inte lika essentiella som för 30-35 år sedan. Men

Daltreys röst är på samma gång så kraftfull och nyanserad att han vid flera tillfällen får oss att tro det och ibland är man nästan tvungen att kolla vilket år det är.

För när de kickar igång Pick up the peace och Fragments (inledningen är en klockren flört med Baba O'Riley) känns Endless wire som en förlängning av mästerverket WhoÕs next från 1971.

Lyssna också på: David Gilmour - On an island, The Who - Who's next.

Wilhelm Askebring
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.