Neil Young

Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010
Foto: 
Foto: 

En sak kan man lita på.

Neil Young levererar skivor.

Det hinner inte gå långt mellan de olika verken och en annan sak som är lika säker är att han är helt oberäknelig som artist. Varje platta är sin egen och ojämn är han också. Tre fyra sega låtar kan plötsligt följas av ett riktigt guldkorn.

Och nu har han samarbetat med demonproducenten Daniel Lanois men givetvis gjort allting på sitt eget sätt.

Här finns inget kompband, inga trummor eller andra instrument. Det är bara Neil Young och hans gitarrer som ligger i lager på varandra.

Jag är lite skeptisk i början. Tycker framförallt att några av texterna känns ointressanta och det tar ett tag att vänja sig vid soundet. Ingen distar som Neil Young.

Le noise består bara av åtta låtar där sex av dem gnisslar och frustar ilsket medan två klätts i akustiska skruder. Och det är med dem man börjar. Lättast att ta till sig. Två riktigt fina låtar, särskilt Love and war, något alla ber om i sina böner till Gud.

Men efter tag börjar de elektriska monstren hinna ikapp och speciellt en låt som heter Hitchhiker. En fantastisk och mörk historia som kanske är självupplevd. kanske inte. Men den står som ett stolt monument över Neil Youngs jämnaste och bästa platta på ett bra tag.

64 år gammal men ännu huvud och hjärta fulla av idéer.

Han är ett unikum i en bransch som normalt sett äter åldringar som vägrar kompromissa. Storartat.

Dennis Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.