Missy Elliot

Nyheter • Publicerad 13 juli 2005

Hon verkar vara besatt av dunket, hjärtslaget eller sexaktens pumpande. Redan på debuten Supa dupa fly från 1999 visade Missy Elliot upp en egen kombination av soul, hiphop och funk. Sedan dess har hon och producenten Timbaland utforskat rytmens gränser - kärnan i all svart musik.

På 2003-års This is not a test var de farligt nära en total nedmontering. Kvar fanns bara ett skelett av hårda elektroniska beats. Nästa logiska steg hade varit helt överge helheten för brottstycken av rytmer.

The cookbook innebär skönt nog en tillbakagång till melodierna och soulen från hennes tre första album. Det börjar visserligen långsamt och pumpande med en gästande Mike Jones i Joy. Här finns precis som tidigare gott om snåriga rytmer som i Partytime och Loose control. Men när det puttrar som mest tar musiken plötsligt en annan riktning och öppnar upp för en tillbakalutad själfylld refräng. Något som avspeglas i de mer komplicerade arrangemangen.

Som vanligt handlar det mycket om sex och feminism. I Meltdown är det inte bara hennes makalösa flyt mellan rap och sång som rinner till, och vi blir påminda om att hon faktiskt är en stor sångerska.

Få personifierar fronten i samtiden så som Missy Elliot. Just därför bär hon soularvet lättare och med mer självsäkerhet än de flesta andra.

Lyssna också på: Missy Elliot - Supa dupa fly.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.