GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sista muddringen igång – så ska hamnen saneras

Den tredje och förmodligen sista muddringssäsongen i hamnsaneringsprojektet pågår sedan någon månad tillbaka i de inre delarna av hamnen.
Ett mudderverk med en tättslutande skopa ser till att minimera grumlingen.
Oskarshamn • Publicerad 8 maj 2018
Entreprenören för hamnsaneringen Envisan använder sig i vår av ett grävmudderverk. En tättslutande miljöskopa ser till att minimera grumlingen i vattnet.
Entreprenören för hamnsaneringen Envisan använder sig i vår av ett grävmudderverk. En tättslutande miljöskopa ser till att minimera grumlingen i vattnet.Foto: Roger Carlsson

Efter de senaste säsongernas muddringsarbeten med det stora mudderverket Pinta valde entreprenören Envisan den här gången att använda sig av en betydligt mindre modell. Det handlar om ett så kallat grävmudderverk med en tättslutande miljöskopa som styrs av linor.

Med skopans hjälp töms massorna på mudderverket innan de transporteras till upplagsplatsen i hamnen.
Med skopans hjälp töms massorna på mudderverket innan de transporteras till upplagsplatsen i hamnen.Foto: Roger Carlsson

– Målet är att den här säsongen är den sista, men det vet vi inte i dag. Det är något entreprenören får ta ställning till framåt hösten när de ska summera säsongen, säger Anna Kinch, kommunens informatör i projektet.

Mudderverket som används i vår är betydligt mindre än det som entreprenören tog hit under fjolårets muddringssäsong.
Mudderverket som används i vår är betydligt mindre än det som entreprenören tog hit under fjolårets muddringssäsong.Foto: Roger Carlsson

Mudderverket opererar i de inre delarna av hamnen där arbetena är tänkta att pågå i stort sett dygnet runt fram till november månad. Muddermassorna som grävs upp lastas på två stycken pråmar som körs till hamnen för avlastning och avvattning innan de senare transporteras med lastbil till deponin på Storskogen. Totalt ska 370 000 kubikmeter massor tas upp ur hamnen. Fram till i dag har cirka 200 000 muddrats.

Anläggningen som opererar i de inre delarna av hamnen kommer att vara aktivt fram till i höst.
Anläggningen som opererar i de inre delarna av hamnen kommer att vara aktivt fram till i höst.Foto: Roger Carlsson

För att inte störa sommarturismen kommer muddringen vid gästhamnen att starta i mitten av augusti. Det innebär att bryggorna som tillhör gästhamnen kommer flyttas. Exakt var de ska placeras under tiden som muddringen pågår är inte bestämt.

Johan WinsellSkicka e-post
Roger CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.