Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så gick det: Nya majoriteter i minst tre av länets kommuner

Länets väljare strömmade åt alla håll i kommunvalet, och slutresultatet innebär nya majoriteter på flera håll. Centerpartiet gjorde ett kanonval främst i norr, medan Socialdemokraterna gick bakåt i alla kommuner utom två. Ändå får de tillsammans makten i minst fyra kommuner.
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Valresultatet för Kalmar län är minst sagt spretigt. I Kalmar sitter den nuvarande S-ledda majoriteten i orubbat bo, medan ”regeringsförhandlingarna” i Oskarshamn kan bli en riktig nagelbitare.

Samtidigt är Sverigedemokraterna det enda partiet som ökar i länets samtliga kommuner. Det kan leda till större inflytande i fyra kommuner, där SD få en vågmästarroll..

Men förhandlingar pågår för fullt och läget är, precis som på riksplanet, fortfarande högst ovisst. Blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet kan bli verklighet i några av dem.

För närvarande kan länet delas in i tre olika kategorier: Nya majoriteter, gamla majoriteter och osäkert läge.

Kommuner med nybildade styren återfinns på Öland, i Mörbylånga och i Borgholm. Här är det främst Centern och Socialdemokraterna som har gjort upp. Även Västervik kan få en delvis ny ledning, eftersom den gamla bestående av S, C och MP tappade sin majoritet.

I Vimmerby är en ny majoritet på väg att bildas av M, C och KD.

Gamla majoriteter som får fortsätta finns i Kalmar, Mönsterås, Hultsfred och troligen även i Torsås.

I fyra av länets kommuner – Nybro, Emmaboda, Högsby och Oskarshamn – är läget högst osäkert. Diskussioner pågår, och kan dra ut på tiden, eftersom inget block har chans till egen majoritet i någon av kommunerna. Sverigedemokraterna har chans att blir vågmästare om inga blocköverskridande uppgörelser träffas.

Socialdemokraterna gick tillbaka i nästan hela länet, men är ändå största parti i nio av länets kommuner. Centern gjorde ett mycket bra val i norra länet och är störst i tre – Mönsterås, Hultsfred och Vimmerby. Även i Oskarshamn gick Centern fram med ett mandat, men inte i Kalmar.

Moderaterna gör ett hyggligt val på vissa orter, sämre på andra. Partiet ökar knappt i Högsby, Kalmar och Mönsterås, men backar kraftigt i Mörbylånga och Vimmerby.

Liberalerna gör ett halvbra val och vinner till exempel 3 nya mandat i Västervik. Partiet är fortsatt starkast i Oskarshamn, med 5 mandat, men saknar representation i fem kommuner.

Kristdemokraterna gör även på kommunnivå ett starkt val och ökar i sju kommuner. Partiet är störst i Vimmerby, med 5 mandat.

Vänsterpartiet gör också ett bra val, och har precis som KD mandat i alla länets kommuner. Även V är starkast i Vimmerby, med 5 mandat.

Miljöpartiet är den stora förloraren och gör ett mycket dåligt kommunval i Kalmar län. Partiet finns nu bara representerat i fyra kommuner – Kalmar, Västervik, Mörbylånga och Emmaboda. Dessutom åkte MP ut ur landstinget.

Småpartierna klarar sig relativt bra. I Borgholm tappar Framtid Öland 1 mandat, men Ölandspartiet ökar med 1. I Västervik behåller Socialisterna-Välfärdspartiet sina 3 mandat och Westerwikspartiet ökar med 1.

Så här ligger landet i länet just nu:

Kalmar

Valet innebär inte några större överraskningar. Den stabila majoriteten med Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet får fortsätta. Visserligen tappar man sammanlagt 1 mandat – S minskar 2 men V ökar 1 – men landar ändå på 35 av fullmäktiges 61 mandat. Johan Persson (S) ohotad som kommunstyrelsens ordförande.

Mörbylånga

Lite mer oväntat är det att samma konstellation, Centern och Socialdemokraterna, med valtekniskt stöd av Vänsterpartiet tar över makten i Mörbylånga. För första gången är S största parti, och genom det blocköverskridande samarbetet bryter C en mycket lång kedja av borgerligt styre. Matilda Wärenfalk (S) blir nytt kommunalråd.

Borgholm

Även i Borgholm blir det ny regim, när Socialdemokraterna väljer att bilda majoritet tillsammans med Centern och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna gjorde ett bra val på norra Öland och ökar med 1 mandat, medan Centerpartiet backade. Men tillsammans med V får de egen majoritet med 18 mandat. Ilko Corkovic (S) får fortsätta som kommunstyrelsens ordförande.

Västervik

I Västervik fortsätter troligen majoriteten där Socialdemokraterna samarbetar med Centerpartiet och Miljöpartiet. Men S och MP gick tillbaka i valet, så mandaten räcker inte till egen majoritet. Kanske kan samarbetet med M bli aktuellt igen? Socialisterna Välfärdspartiet försvarade sina 3 mandat medan Westerwikspartiet ökade till 2.

Hultsfred

I Hultsfred gör Centerpartiet ett mycket bra val, ökar med 4 mandat och blir för första gången kommunens största parti med 33,5 procent av rösterna. Det betyder att Alliansen fortsätter att styra trots att Liberalerna tappar sitt enda mandat. Sammanlagt 23 mandat och egen majoritet och starkt stöd för kommunalrådet Lars Rosander (C).

Vimmerby

Här gör Socialdemokraterna sitt sämsta val i länet, partiet förlorar hela 6 mandat. Även Moderaterna går starkt bakåt, minus 4 mandat. I stället gör Centerpartiet ett mycket bra val, plus 4 mandat, men även Kristdemokraterna och Vänsterpartiet går bra och ökar med 3 mandat vardera. Det betyder att Alliansen i form av M, C och KD styr kommunen med egen majoritet den kommande mandatperioden.

Mönsterås

38,9 procent av rösterna innebär att arvet efter urstarke centerpolitikern Roland Åkesson förvaltats väl av nye kommunalrådet Anders Johansson. Han får därmed fortsätta att leda kommunen tillsammans med moderater, liberaler och kristdemokrater. Tillsammans har de egen majoritet med 25 mandat.

Torsås

Torsås styrdes av en ”regnbågskoalition” bestående av S, M, L, KD och V. Mycket tyder på att konstellationen kan fortsätta sitt majoritetssamarbete med sammanlagt 19 av fullmäktiges 35 mandat. I så fall får troligen också socialdemokraten Henrik Nilsson Bokor fortsatt förtroende som kommunalråd. Centerpartiet, som stått utanför, tappar 2 mandat.

Nybro

I Nybro är läget fortsatt osäkert. Socialdemokraterna, som förlorade stort i förra valet, hämtar sig något och ökar 1 mandat. Samtidigt tappar C 1 mandat, vilket innebär att Alliansen tillsammans får 23 mandat. Men det räcker inte till egen majoritet. S tillsammans med V får 18 mandat, vilket kan leda till att Sverigedemokraterna med 8 mandat blir vågmästare. Blocköverskridande samarbete mellan S och C är här, precis som i Kalmar och på Öland, en inte helt otrolig lösning.

Emmaboda

Även i Emmaboda är läget oklart. Socialdemokraterna gör ett dåligt val och tappar 3 mandat. Några av dem gick troligen till avhoppade S-politikern Bo Eddie Rosbol och hans parti Bästa Alternativet, som får 3 mandat. Om Bästa alternativet lierar sig med Alliansen får de 18 mandat, vilket är lika mycket som de rödgröna. Det skulle kunna betyda att SD med sina 5 mandat blir vågmästare. En oväntad, men inte omöjlig, lösning är samarbete mellan S och M, vilket skulle ge egen majoritet.

Högsby

I Högsby ökar Sverigedemokraterna med 2 mandat och har därmed nästan en fjärdedel av fullmäktige, 8 av 35 platser. Förra mandatperioden kom Alliansen och centerpartisten Stihna Johansson Evertsson till makten genom valtekniskt stöd av SD, och mycket tyder på att det fortsätter så. Alliansen har 14 mandat, vilket är 1 mer än S och V tillsammans.

Oskarshamn

Små men viktiga förändringar gör läget högst osäkert och regeringsbildningen kan här, precis som på riksplanet, bli en segsliten historia. Miljöpartiet gör ett dåligt val och tappar båda sina mandat, vilket gör att nuvarande konstellationen S, C och V bara får ihop 24 mandat, vilket inte räcker. Alliansen kan inte heller nå majoritet, inte ens om C hoppar tillbaka. Däremot skulle ett nytt samarbete mellan S, C och M ge egen majoritet, men det är oprövad politisk mark.

Läs mer