Green Zone

Nyheter • Publicerad 16 mars 2010
Foto: Photo Credit: Jasin Boland
Matt Damon som rättrådig soldat i Irak.
Matt Damon som rättrådig soldat i Irak.Foto: Photographer's Credit: Jasin Boland

På sin meritlista har engelsmannen Paul Greengrass Bloody Sunday, en dokumentärdoftande skildring av den brittiska massakern på demonstranter i nordirländska Derry 1972 och United 93, en skicklig iscensättning av tragedin ombord på ett av planet som kapades den 11 september, det som kraschade innan det nådde målet. Men han har också regisserat de två senaste Bourne-filmerna.

Paul Greengrass behärskar såväl allvarligare dramer som lättare underhållning. I Green Zone använder han sig av båda färdigheterna. Han tar ställning mot invasionen i Irak, försöker reda ut hur det kunde gå så galet, och han gör det på ett sätt som ska locka en bred publik - med action och med sin Jason Bourne, Matt Damon, i huvudrollen.

Damon spelar officeren Roy Miller, som anländer till Bagdad ett par veckor efter den inledande amerikanska attacken 2003 för att leta rätt på de iranska massförstörelsevapnen, de som angavs vara skälet till kriget. Efter ett par misslyckade operationer inser han att det är något fuffens med informationen från underrättelsetjänsten.

I sin jakt på sanningen hamnar den präktige och rättrådige Roy Miller i skottlinjen mellan militären och CIA. Han får oväntad hjälp från en irakier som i desperat förtvivlan försöker rädda sitt förfallande land undan tyranni och amerikansk demokratisering. Med i korruptionscirkusen finns också en journalist som går krigshetsarnas ärenden.

Intrigen är rafflande, och tempot pendlar mellan högt och hysteriskt. Paul Greengrass jobbar som vanligt med rastlös och skakande kamera, men tyglar den skenande bildströmmen med en härlig rytm i klippen.

Matt Damon är en hyvens kille, och med andra ord som gjord för rollen. En betydligt mer spännande skådespelarinsats svarar dock Brendan Gleeson för som den luttrade CIA-bossen.

3 x USA i Irak

Stop-Loss (2008)

Nyss hemkommen från Irak får en soldat veta att han ska tillbaka igen - och allt brakar.

Three Kings (1999)

Kuwaitkriget. Tre amerikanska soldater jagar guld men finner folk i nöd.

The Hurt Locker (2008)

Närgånget om ett gäng som desarmerar bomber i dammande hett fiendeland.

Mikael Hagner
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.