Titta vad din tuffa policy lett till - Persson

Oavsett vad som hände i onsdags kväll måste man ställa sig ett par funderingar vad Johan Persson menar.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2011
Insändarskribenten menar att Johan Perssons tuffa policy har lett till fler bränder i Berga. Kommunstyrelsens ordförande ger svar direkt.
Insändarskribenten menar att Johan Perssons tuffa policy har lett till fler bränder i Berga. Kommunstyrelsens ordförande ger svar direkt.Foto: 

För det första, anser han inte att personerna som anlägger bränderna begår ett brott? Om det är ett brott så undrar jag varför han anser att inte polisen har något ansvar i frågan?

Det måste ju då uppenbarligen vara så att det är medborgaren som Johan Persson förespråkar.

För det andra, när han gör sina uttalanden om att inga investeringar ska göras i stadsdelen innan problemen löser sig undrar jag vad han baserar det på. Är det så att han vet vilka personerna som startar bränderna är? Om det är så, varför tar man inte tag i dessa personer? Om man inte vet vilka de är, varför utgår man då ifrån att de är just hemmahörande i Berga?

Ska vi lägga ner all investering i stadskärnan eftersom det är bråk och fylla där varje helg? Och enligt Johan Perssons definition måste ju de personerna som gör detta även bo där.

Hur som helst misstänker jag att Johan Persson måste vara lite fundersam över vad hans nya tuffa policy har lett till...??

Andreas Johansson

Svar direkt:

Jag vet inte riktigt hur Andreas Johansson får till det i sin insändare.

1. Kalmar kommun ska vara högst delaktig i en Ny Start för Berga. Området har en stor potential i framtiden. Kommunen har ett färdigt planprogram för själva Berga centrum som ger möjlighet till ombyggnation och utveckling av hela Berga centrum med både nya bostäder och mer handel. Intresset från den nuvarande fastighetsägaren har varit minst sagt ljum när det gäller denna typ av utveckling. Vi har också från kommunens sida sagt att vi inte kommer släppa fram fler centrumbildningar med handel i norra Kalmar. Detta för att ge en god utvecklingsgrund till bland annat Berga centrum. Vi kommer söndagen den 23 oktober att ha ett öppet möte med invånarna i Berga-området. I samband med det tillsätts en Berga-kommission som kommer bestå av människor som bor i området. De får i uppdrag att arbeta fram förslag som på kort och på lång sikt ska kunna utveckla Berga med omnejd. Det är oerhört viktigt att hela arbetet sker med ett underifrånperspektiv där de boende och verksamma i Berga känner stor delaktighet med också ansvar för framtiden.

2. Att jag skulle ha påstått att de som anlägger bränder inte begår brott har Andreas Johansson helt fått om bakfoten. Jag har aldrig ens varit i närheten av ett sådant uttalande. Tvärtom.

3. För att få stopp på bränderna i Berga har jag varit tydlig med att det inte sker investeringar om man fortsätter elda i området. Samhället får aldrig acceptera utpressning. Det är en oerhört viktig signal. Vad hade alternativet varit? Tänk om kommunen i detta skede, ovanifrån, hade gjort en akutinsats och exempelvis ordnat en efterlängtad multiarena i Berga. Då hade signalen varit livsfarlig. Då hade anlagda bränder premierats. Det skulle strida mot allt vad rättsuppfattning heter.

Jag är övertygad om att det går att vända utvecklingen. Det har gått på andra platser. Det kräver dock dialog och gemensamt arbete mellan de boende, ungdomar, föräldrar, fastighetsägare och samhället i övrigt. En del saker går att göra på kort sikt, annat kommer ta längre tid. Det avgörande är dock att utveckling sker genom dialog och samverkan - inte genom kriminalitet och bränder.

Johan Persson (s)

Kommunstyrelsens ordförande

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.