Tänk efter före semestern

Semester betyder rekreation. Vi ska slappna av. Denna avslappning kan dock ha negativa effekter då det finns semesterfirare som under sin semester också tar semester från sina värderingar och attityder.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2013

Man slappnar av och tänjer på gränser. Man tar större risker. För under sommarmånaderna sker en fördubbling av antalet rattfylleribrott. Det är också dubbelt så många alkoholpåverkade förare som dör i trafikolyckor per månad under maj till augusti jämfört med årets kallare perioder och vi behöver fråga oss varför det blir så?

Till saken hör givetvis att folk överlag dricker mer under sommaren. Systembolaget ökar sin försäljning med cirka 10-15 procent under sommarmånaderna. Detta tillsammans med att många är mer bilburna under semestern då man befinner sig på typiska sommarställen utanför städerna. Under sommarmånaderna används bilen i högre utsträckning i direkt samband med alkoholintag. Detta till skillnad från övriga året då rattfylleriet mera handlar om dagen-efter-fylla. Hela trafikmoralen förändras alltså på sätt och vis under sommaren.

Dessutom kanske upptäcktsrisken bedöms som liten under sommarmånaderna vilket spär på risktagande. Men den som tänker ta bilen från sommarfesten bör ha två saker klara för sig: polisen är skicklig på att hitta rattfyllerister och risken att skada dig själv och andra tar inte semester.

Risken att åka fast i en nykterhetskontroll är långt ifrån det värsta som kan hända. Det kan sluta så mycket värre. Så snälla semesterfirare, slappna av på era semestrar men ta inte semester från era värderingar och från de lagar som under årets alla andra månader är självklara för er att följa.

Vi vill att ni tänker på att det, utslaget på ett år, sker en begravning i veckan på grund av att någon tar ett ödesdigert beslut att köra alkoholpåverkad. Det finns ingen spola-bakåt-knapp i en sådan situation. Det enda vi alla behöver är en stoppknapp. Den stoppknappen behöver fortsätta lysa lika röd under årets alla månader. Så låt oss i sommar begrava denna obotligt dumma sommartradition istället för att begrava fler människor.

Mia Svensson

Verksamhetschef NTF Sydost

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.