Svar på öppet brev från 17 direktörer om Pukeberg

På Linnéuniversitetet har samarbetet med det omgivande samhället hög prioritet. Vi har i vår nuvarande strategi lyft fram detta genom att ange ”Samhällelig drivkraft” som ett av våra fyra prioriterade områden.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2013

Vi har avsatt cirka 30 miljoner kronor under de senaste tre åren för området. Det är en unik satsning i landet. Våra studenter bidrar till kompetensförsörjningen och regionens utveckling på olika sätt. Vi har betydande forskningssamarbeten med såväl näringsliv som offentliga aktörer. Vi samarbetar på det internationella planet för att stärka vår regions konkurrenskraft inom EU. Vi positionerar oss och regionen i Kina, för våra företag?och för att kunna få duktiga studenter från Kina till oss.

Listan av samarbeten med externa intressenter kan göras mycket längre. Vår utgångspunkt är dock alltid att vi bedriver vår verksamhet i våra två huvudorter Kalmar och Växjö där vi har en god studiemiljö. Vi har också verksamhet på andra orter om det finns mervärden i detta. Men vi kompromissar aldrig med kvaliteten. Vår första prioritet är att studenterna får bästa möjliga utbildning. Därför har vi få utbildningar utanför våra huvudorter. Däremot kommer vi alltid arbeta med samverkan med regionens kommuner och deras kompetensbehov.

Det är utifrån omsorgen om våra studenter som vi nu påbörjar en spännande utveckling av våra design­utbildningar. Det innebär bland annat en tydligare profilering mellan utbildningarna. Våra diskussioner och analyser pekar tydligt på att det är Kalmar och Växjö som skall vara huvudorter. Men vi har även identifierat en spännande möjlighet kring området glasdesign i Pukeberg. Vi ser fram emot fortsatta diskussioner med regionens företrädare i detta avseende. Vi ser också fram emot fortsatta diskussioner med er som nu undertecknat brevet samt kommun- och regionföreträdare för att se hur Linnéuniversitetet kan bidra till era företags och Nybros utveckling.

Stephen Hwang

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.