Sprid inte ut Linné ännu mera
Det kan inte vara Malmfjärdens bränningar och vågskvalp som avgör huruvida en framtida Nobelpristagare utexamineras från Linnéuniversitetet eller inte. Inte heller studenternas 100 meter längre fotfärd till lokaliseringen på Fredrikskansområdet, om nu den stackaren ibland kommer med tåg eller buss. Att spela ut det stadsnära kortet i debatten är löjeväckande, då avstånden är försumbara mellan dagens universitet och tänkt placering.
Att hävda att universitetet blir mer samlat måste ifrågasättas. Samordna de lokaler som finns på ett bättre sätt, snarare än att bygga fler lokaler. Då blir universitetet koncentrerat kring Malmen. Ta till exempel tillbaka det relativt nybyggda Teknikum, fyll upp Nisbethska och slopa Kalmar Nyckelområdet.
Kulturcentrum är en fin idé, men universitetet har ju ett nästan nybyggt bibliotek mitt i nuvarande universitetsområde. Ska man då bygga ett annat bibliotek längre i från tänkt placering av universitetet än vad nuvarande bibliotek är lokaliserat i förhållande till dagens universitet? Samtidigt gnälls det över dagens utspriddhet av skolan. Motsägelsefullt.
Slopandet av nuvarande lokaler samt byggande av nytt kostar vansinniga summor. På något sätt måste medborgaren betala detta. Kanske inte bara genom direkta pengar från plånboken via skatter utan även ur andra aspekter. Hur skulle denna nya stadsdel annars gynna mig som kommuninvånare?
I flera år har man sneglat på Lindöområdet. Nu kommer ett nytt område fram i planen men då ska man sätta in annan verksamhet på Lindö. Varför det? Bygg bostäder med möjlighet för småskalig verksamhet. Blandade bostäder, med blandat klientel. Allt från ettor med kokvrå till sjurummare i etage. Givetvis ska friidrottsarenan kvarstå med möjlighet till fotboll.
Det efterfrågas liv och rörelse i staden. Det borde tillfredsställas med boende ett stenkast från stadskärnan. Bättre det än en tom ekande universitetsbyggnad – i alla fall om sommarmånaderna.
Per Plex