Sluta upp med att kränka äldre personer

Nu är jag så trött på att nästan varje vecka läsa i tidningarna om hur gamla och sjuka blir kränkta av politiker och myndigheter.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2013
?Det är dags att sluta med att trakassera 85-, 90- och 95-åringar och respektera dem i stället?, skriver Gudrun Klingstedt.
?Det är dags att sluta med att trakassera 85-, 90- och 95-åringar och respektera dem i stället?, skriver Gudrun Klingstedt.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Blind 88-åring nekas färdtjänst, kan knappt gå för sin artros och har balanssvårigheter. Men Kalmar Länstrafik AB säger ändå blankt nej till färdtjänst.

Svaret från KLT till förvaltningsrätten i Växjö låter så här enligt reportaget: "Trots sina funktionshinder och höga ålder har kvinnan en relativt god förflyttningsförmåga. Och förvaltningsrätten går helt på KLT:s linje. Hade någon trott något annat? Så går det till i de högre korridorerna.

Detta var ett exempel. Här kommer flera: Ser mycket dåligt. Rekommenderas ta bussen fast det ej finns någon buss. Kan gå 300 meter till busshållplatsen.

85-åring från Emmaboda köpte en biljett till Växjö. "Du har fel biljett så du måste stiga av i Hovmantorp eller böta", förklarade konduktören. När den gamla damen höll på att börja gråta sa han att "det får gå för den här gången". Tänka sig sådan vänlighet. Den måste vara unik. Skamligt!

En äldre handikappad och sjuk kvinna ville gå av vid bussens främre dörr men busschauffören nekade. Han körde iväg trots att kvinnan ej hunnit av bussen. Stannade först vid nästa hållplats och fick gå tillbaka cirka en kilometer där hon hämtades upp av bekanta. Detta hände mellan Kalmar och Mönsterås. Den chauffören är bara värd "foten" som jag ser det.

Så här fortsätter det vecka ut och vecka in. Den ena kränkningen efter den andra. Det är dags att sluta med att trakassera 85-, 90- och 95-åringar och respektera dem i stället. Respektera alla andra människor också för den delen. Men alla tycks inte ha den kunskap som krävs för att klara detta.

Gudrun Klingstedt

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.