Skrik och bröl från Larmtorget

Klockan är nu 02.00 natten till lördag. Svårt att sova. Ute, på och runt Larmtorget, är det ett väldigt oväsen.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2011
Insändarskribenten vill inte att öppettiderna på krogarna i Kalmar ska förlängas med en timme.
Insändarskribenten vill inte att öppettiderna på krogarna i Kalmar ska förlängas med en timme.Foto: Paul Madej

Skrik, bröl, sparkande på tomma ölburkar – torget gör skäl för sitt namn. Men någon glädje kan inte höras i detta uttryck för frustration.

Fullmäktige i Kalmar kommun ska besluta om förlängd öppettid för krogarna, med en timme till 03.00. Det är svårt att se det kloka i en sådan förlängning av det bedrövliga tillstånd som centrala Kalmar visar upp om natten. Ännu en timme av alkoholkonsumtion kommer bara att öka frustrationen ytterligare bland nattens besökare. Kostnaderna för polis, vakter, skadegörelse, nedskräpning och misshandel kommer att öka. Det kan det inte vara värt bara för att krogarna ska få sälja ytterligare öl till redan kraftigt påverkade.

Det finns heller ingen anledning till förlängt öppethållande för turisternas skull. De går inte till Larmtorget på natten. Det är mer en ungdomsgård för Kalmar med omnejd.

Innan fullmäktige fattar beslut i frågan borde samtliga ledamöter göra ett studiebesök på torget kl 02.00 en fredags- eller lördagskväll. Annars blir beslutsunderlaget minst sagt undermåligt – ut i verkligheten!

Bor man centralt får man acceptera visst nöjesliv på helgerna och onsdagar. Vi är några som gör det. Det är OK. Men ytterligare en timme innebär oväsen till 04.00 innan det blir något sånär lugnt. Kl 02.00 är väl redan generöst så det förslår. Det värsta är nog ändå de onödiga, och ibland tragiska, kostnader det allmänna, och enskilda, drar på sig. Krogarna lever ändå.

Glad gubbe

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.