Rör inte Kalmar Öland Airport

EU:s tankar på att förbjuda allt offentligt stöd till regionalflygplatserna ligger inte i linje med vad vi i Centerpartiet anser att EU ska syssla med.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2013
EU ska inte lägga sig i hur Sverige stödjer de mindre flygplatserna, menar insändarskribenterna.
EU ska inte lägga sig i hur Sverige stödjer de mindre flygplatserna, menar insändarskribenterna.Foto: Mats Holmertz

I dagsläget handlar det om ett utkast som gör gällande att reglerna tvingar staten att avsluta stödet till regionala flygplatser till 2023. Därför är det av stor vikt att vi som EU-medlem tidigt sätter ner foten.

Sveriges geografiska situation är inte jämförbar med exempelvis Belgien, Nederländerna eller Tyskland. Vi har stora geografiska avstånd och i vissa regioner är flygtrafik en absolut nödvändighet för näringsliv, turism och arbetspendling.

Centerpartiet menar att EU ska fokusera på och hantera gränsöverskridande frågor, exempelvis fred, handel och fri rörlighet mellan medlemsländerna. Då blir det direkt ologiskt att EU ägnar tid och kraft åt att försvåra den fria rörligheten inom landet.

Hur vi inom landets gränser väljer att finansiera våra flygplatser menar vi bör avgöras inom landet. Faktum är att 36 svenska flygplatser är kommunala, Kalmar Öland airport är en av dessa. Därför menar vi att det i första hand är upp till respektive kommun snarare än EU att avgöra hur man vill finansiera sin flygplats.

Vi vill därför se ett undantag som tar hänsyn till små regionala flygplatser som främst bedriver inrikes­trafik. Däremot kan det vara rimligt att inte stora internationella flygplatser finansieras med offentliga medel.

Till råga på allt så är offentligt stöd till regionala flygplatser av än högre betydelse sedan denna månad. Detta då S, V, MP och SD i en ohelig riksdagsallians offrade landsbygdens flyg, näringsliv, turism och arbetspendling på monopolets altare.

Detta genom att ge statliga Luftfartsverket monopol på de mest attraktiva regionala flygplatserna.

Dessa får nu högre kostnader för flygtrafikledning. De som inte fick den tveksamma förmånen att handplockas av vänstergänget till Luftfartsverkets monopol befinner sig nu i en situation där man är direkt ointressant för upphandling.

Givetvis blir det en rejäl ekonomisk smäll.

Vi ser hela landet och vill tidigt höja varningsflagg i denna fråga.

Landsbygdens möjligheter är redan nu under hot och därför är det extra viktigt att tydligt ta avstånd från klåfingrighet i svenska interna angelägenheter.

Anders Åkesson, riksdagsledamot (c) Kalmar län

Bodil Wahlgren, ordförande (c), Kalmar/Öland airport AB

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.