Prishöjningen sänder ut fel signaler till oss

Det är vi resenärer som kommer att få betala KLT:s nya biljettsystem.
Nyheter • Publicerad 18 november 2010
Foto: 
Höjer KLT priserna för att få bort olönsamma linjer, undrar Per Håkansson.
Foto: Mikael Eklund
Höjer KLT priserna för att få bort olönsamma linjer, undrar Per Håkansson. Foto: Mikael EklundFoto: 

I dag när alla försöker tänka och åka miljövänligt verkar det som om KLT:s prispolitik har ett motsatt syfte.

Jag pendlar regelbundet mellan Timmernabben och Kalmar och försöker åka kollektivt så långt det är möjligt både av miljöskäl samt att hålla ner resekostnaden. För detta har det funnits ett årskort som kostat 1 000 kronor per år. Mönsterås Kommun har subventionerat detta med 500 kronor per år vilket innebär 500 kronor per år för oss som åker ofta. Till detta kommer ett månadskort som kostar 690 kronor per månad. Om man åker kollektivt varje dag, ca 20 dagar i månaden har detta inneburit en resekostnad på cirka 37 kronor per dag.

Med KLT:s nya system har årskortet tagits bort. Det nya alternativet är att ladda det nya resekortet med en 30 dagars period vilken kommer att kosta 880 kronor per månad. Detta gör en kostnad på ca 45 kronor dag och innebär en höjning med cirka 22 procent.

Jag tycker att detta rimmar dåligt med att försöka få fler att åka buss för att minska miljöpåverkan. Eller är det så att KLT vill få bort olönsamma linjer?

Jag tycker att detta är att gå åt helt fel håll och sänder ut fel signaler till oss som försöker åka buss.

Eftersom jag är tvungen att åka bil vissa dagar kommer jag nog att sluta åka buss och ta bilen varje dag istället.

Per Håkansson

Svar direkt:

Vi har full förståelse för att du som årskortskund är besviken och irriterad, eftersom du får betala mer i det nya systemet. Detta beror främst på ett tidigare taget styrelsebeslut, där rabatter i det nya systemet inte får överskrida 50 procent. Rabatten som gavs på de gamla Årskorten var uppemot 60 procent av ordinarie pris, vilket ju var en mycket stor rabatt. Nu överskrider ingen av våra rabatter 50 procent.

För årskortspendlare från Mönsterås och Torsås kommun blir prisökningen dessvärre ännu större, eftersom dessa två kommuner tidigare subventionerat halva årskortsavgiften (grundavgiften) för sina invånare. Detta är emellertid ingenting vi kan påverka, utan det är upp till Mönsterås och Torsås kommuner att ta beslut om fortsatta subventioner.

Till våren kommer du att kunna ladda på produkterna över Internet och på så vis få cirka 10 procent rabatt. Hör av dig till KLT för att få reda på hur du kan använda det nya systemet på bästa sätt.

Med det nya systemet har fler resenärer fått möjlighet till rabatter, medan vissa pendlare har fått sänkt rabatt, vilket innebär ett högre pris. Det är givetvis tråkigt att behöva sänka rabatten för några av alla våra trogna pendlare, men med den här prissättningen har vi öppnat upp för fler kundgrupper och låtit fler resenärer ta del av rabatterna. På så vis kan vi bli ännu fler som åker kollektivt. Även om det är en prishöjning för många årskortskunder är det fortfarande billigare att åka kollektivt än med bil.

Christer Olsson

Marknadschef, KLT

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.