Politiker måste vara ödmjuka

Jag tror på demokratins principer och på rättssamhället. I ett demokratiskt samhälle är politikerna goda föredömen.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2012

De står inte över rättssystemet utan får, precis som vanliga medborgare, ta konsekvenserna av sina misstag. Har man fått 46 procent utav väljarnas röster så är man ändå ödmjuk inför de 54 procent av väljarna som valde andra alternativ. I detta samhälle ignorerar man inte medborgare som protesterar mot till exempel planerade byggnationer, man utesluter inte samarbetspartners med andra åsikter, inte heller utesluter man någon på grund av att personen ställer sig bakom de demokratiska principerna och vårt rättsväsende.

Som politiker dömer man inte ut någons åsikter med orden ”att det är bara en gammal gubbe som är emot utveckling”. Man utesluter inte heller hela grupper för att en person är rakryggad och hindrar politisk maktutövning. I stället lyssnar man och tar in vad medarbetare, medborgare och oppositionella tycker.

Det finns många kloka människor som har gemensamma åsikter trots olika bakgrund och stora åldersskillnader, åsikter som ibland skiljer sig från de styrande politikernas.

I Kalmar är Inger Hilmansson, Jonas Löhnn och Tomas Arvidsson exempel på sådana kloka människor, men framförallt också modiga människor som vågar stå upp för vad de tror på trots motstånd ”uppifrån”.

Vilken tur att vi lever i Kalmar, som är en kommun i ett demokratiskt land.

Eva Odlander Enström

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.