Öppet brev om samverkan mellan Linnéuniversitetet och regionen

Till rektor Stephen Hwang från representanter från 17 företag i Kalmar län och Glasriketregionen:
Nyheter • Publicerad 12 januari 2013

Undertecknare av detta brev representerar en bredd av olika aktörer i Kalmar län och i Glasriketregionen. Vi har noterat intervjun med Stephen Hwang i Barometern-OT den 5 januari 2013 och den syn som där återges om Linnéuniversitetets roll i regionen. Vi känner förvåning över formuleringen i intervjun och känner oss därför manade att kommentera detta i ett öppet brev.

Universiteten fyller en viktig funktion i vårt samhälle. Som en följd av att allt fler genomgår högre utbildning breddas intresset och engagemanget för den högre utbildningen. När den högre utbildningen byggs ut krävs ett samordnat agerande från flera olika håll i samhället. Bostadsförsörjning, samverkan med näringslivet och uppbyggnad av infrastruktur och pendlingsmöjligheter är några exempel på detta. Att med dessa förutsättningar betrakta ett universitet som en fristående satellit är olyckligt. Uppbyggnaden av en bra och effektiv högre utbildning gagnas av samverkan med det omgivande samhället. Statsmakten har därför fastslagit universitetens tredje uppgift i den lagstiftning som styr högskolor och universitet: Att samverka med det omgivande samhället.

Synsättet att Linnéuniversitetet är frikopplat från regionens utveckling nämns i samband med det aviserade förslaget att avveckla merparten av Linnéuniversitetets verksamhet i Pukeberg i Nybro kommun. Skapandet av ett centrum för designutbildningar och andra relaterade verksamheter i Pukeberg är ett exempel på samverkan mellan universitetet och andra aktörer. Vi känner därför en särskilt stark oro för att ett avvecklingsbeslut tas utan förankring med omgivningen och därmed utan en konsekvensutredning och ett heltäckande underlag.

Designutbildningen vid Pukeberg är ingen traditionell universitetsutbildning. Det finns därmed inget självklart samband som säger att denna typ av utbildning ska centraliseras och integreras med övriga universitetsutbildningar. De mest framgångsrika design- och formgivarskolorna i Sverige är liksom Pukeberg förlagda utanför större campus och har egna starka varumärken. Detta gäller till exempel Beckmans och Konstfack i Stockholm.

Pukeberg är framgångsrikt. Söktrycket till utbildningen är relativt högt och närhet finns till andra viktiga institutioner, till exempel har Arkitekturmuseet sett vilken kreativ miljö Pukeberg erbjuder och valt att samverka med Designarkivet som lokaliserats dit. Många tidigare Pukebergselever har gjort karriär och är idag yrkesverksamma som framgångsrika designers både i Småland och på andra håll runt om i världen.Utbildningen har även skapat sig internationell ryktbarhet och många internationella gästföreläsare har gjort besök under de senaste åren.

Behovet av samspel mellan högre utbildning och näringsliv för den fortsatta utvecklingen av Glasriket har fastslagits flera gånger. I rapporten Det nya Glasriket, framtagen på uppdrag av regeringen, så fastslogs att designhögskolan förlagd till Pukeberg drivits framgångsrikt under de senaste tio åren. Denna rapport konstaterar också att det snarare är mer samspel mellan näringslivet i Glasriket och den högre utbildningen som behövs. Detta i kontrast till den avveckling som nu diskuteras.

Det vore oöverlagt att lägga ner utbildningarna vid Pukeberg. Vi kan inte se att någon riktig kostnadsberäkning, eller alternativ plan för hur det som finns vid Pukeberg ska kunna erbjudas någon annanstans, har presenterats. De investeringar som redan gjorts vid Pukeberg, inte minst i lokaler, gör att en flytt skulle medföra höga kostnader för Linnéuniversitetet.

Vi är medvetna om utmaningen att etablera och utveckla ett konkurrenskraftigt universitet och vi är intresserade av att dela denna utmaning och bidra i arbetet. Regionen och Linnéuniversitetet behöver varandra för att kunna utvecklas. Vi hoppas därför att universitetsledningen delar denna syn med oss.

Tomas Elmqvist Fabrikschef

Smurfit Kappa Sverige

Carl Zedig VD

Playsam

Christer Persson Koncernchef

AB Gustaf Kähr

Eva-Marie Hagström VD

Målerås Glasbruk AB

Niklas Hult VD

DuoBad AB

Henrik Albrektsson VD

Byggnads OG Ohlsson AB

Carl-Oscar Carlsson Affärsområdeschef Smurfit Kappa Lithopac

Olle Utterback

Arkitekt SAR

Atrio Arkitekter Kalmar AB

Bengt-Ivar Adolfsson Styrelseordförande

Bigso AB

Lars Burmeister VD

Gabriel Keramik AB

Ingemar Andersson Koncernchef

Liljas Bil AB

Roland Hjalmarsson VD

Örsjö Belysning AB

Jonas Lindström

VD

Fotograf Jonas Lindström AB

Åke Adén Platschef

Bong Sverige AB

Per Gill

VD

Zero Interiör AB

Lars Lindberg VD

GFAB

Gunvor Munck Koncernchef Smålands Logistik AB

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.