Öden flätas ihop

1945 samlades 50 stater i San Fransisco för att ratificera FN-stadgan, menat som en alliering för att samla staterna gemensamt för en bättre värld.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2011
I dag, måndagen den 24 oktober, firas FN-dagen.
I dag, måndagen den 24 oktober, firas FN-dagen.Foto: Scanpix

61 år senare kämpar 195 av FN förenade stater för samma mål, mot krig och våld, hunger och fattigdom, orättvisa och diskriminering. En stor del av världen har påverkats av FN, både inrikes och utrikes. Personligheter som Kofi Annan och Dag Hammarsköld har präglat sin tid och ännu går vi emot 2012 med nya planer, hopp och drömmar.

Att människan måste vara fri, självständig och trygg är något vi är säkra på, historien har lärt oss det om och om igen och vi innefattar till exempel USA:s självständighets förklaring och de franska ”droits l’homme” som våra mest heliga dokument. Det vi måste komma ihåg är att människan, den fria människan, trots allt är just en människa. Hennes liv kan inte levas som om hon inte har, och (av naturen) behöver medmänniskor. Hennes öde är ihopflätad med andra människoöden, därför kan vi fråga oss själva, ”är människan (den moderna fria människan) verkligen fri om en miljard andra lider av fattigdom? Eller hunger? Eller brist på kunskap?”

FN är inte bara en världsorganisation, utan en symbol för att vi alla hör ihop, att vi står gemensamt mot det som hotar våra medmänniskor. Att vi alla skall ha rätt att vara lika fria och att denna frihet inte betyder mänskligt oberoende utan mänsklig frihet.

Jag skulle vilja avsluta med att bjuda in alla att fira FN dagen måndag den 24 oktober, FN föreningen Kalmar/Öland tillsammans med Antidiskrimineringsbyrån sydost, Röda Korset Kalmarkretsen och medborgarekontoret Kalmar Kommun arrangerar ett öppet event på kvällen där alla är hjärtligt välkomna.

Pascale Herold, Kalmar Ölands FN förening

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.