Nedläggning av skolan får stora konsekvenser

Vi ser stora brister i den så kallade konsekvensanalys som gjorts för Söderåkra skola och förskola. Det saknas totalt en analys av hur verksamheten och pedagogiken för Eklövet (0–5år) påverkas och det saknas även hur övrig skolverksamhet påverkas (F-6) vid en flytt av Eklövets verksamhet till skolan.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2013
Föräldraföreningen är kritisk till den konsekvensanalys som gjorts för skolan i Söderåkra.Foto: Bo Lundquist
Föräldraföreningen är kritisk till den konsekvensanalys som gjorts för skolan i Söderåkra.Foto: Bo LundquistFoto: Bo Lundquist

Det saknas också en analys av hur samhället i stort påverkas som till exempel föreningar och övriga affärsverksamheter.

I sin konsekvensanalys inför besparingar för förskolan 2013 har Förskolechefen inte ens nämnt Eklövet, hur kan man som chef inte ens nämna en av de verksamheter som påverkas i allra högsta grad?

Har det funnits någon som helst dialog mellan personal och chefer i detta förslag?

Vi kan inte heller se några ekonomiska beräkningar för ombyggnad och anpassning av skolan och dess utemiljö.

Har politikerna tagit med i sin beräkning hur inflyttning till kommunen kommer att påverkas av omstruktureringen?

Det som vi kan se att de största grupperna av inflyttare består av är ”återflyttare”, alltså de som bott i kommunen innan och väljer att återvända, hur kommer dessa att påverkas av en försämrad skolverksamhet?

Vi anser att kommunen behöver göra mer långsiktiga och ingående analyser, inte bara för skolan utan för hela kommunens verksamheter för att kunna göra ekonomiska besparingar som faktiskt ger mindre kostnader i framtiden.

Förändringar i skolan kommer att leda till minskade skatteintäkter och en dålig nettobesparing då kostnaderna för skolbyggnaderna bara flyttas från BIN till TFAB dit kommunen sedan får skjuta till pengar.

Om Eklövet flyttas till Söderåkra skola, vad ska byggnad användas till i framtiden?

Ska vi ha en skola som vi kan skryta med och som vi kan använda för att öka inflyttning och till att göra Torsås kommun mer attraktiv?

Söderåkra Föräldraförening

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.