Mer våld om krogen har längre öppet

Det finns ett klart samband mellan krogarnas öppettider och förekomsten av våld.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011
Ju längre krogarna har öppet, desto mer våld. Det har ett otvetydigt samband, skriver SSU-ordföranden Emma Frost och UNF-ordföranden Simon Olsson.
Ju längre krogarna har öppet, desto mer våld. Det har ett otvetydigt samband, skriver SSU-ordföranden Emma Frost och UNF-ordföranden Simon Olsson.Foto: Scanpix

Det är ett länge känt faktum som nu bekräftas av alkoholforskaren Fredrik Spak i Göteborg som tittat på kopplingen mellan folkhälsa och krogarnas öppettider. För varje timme extra som krogen är öppen ökar våldet. Folk dricker helt enkelt mer och blir fullare och våldsammare om krogen är öppen längre. En konsekvens av längre öppettider kommer bli att fler blir utsatta för misshandel. Det är en klen tröst för den som utsätts för våldet att det kanske vore bra för turismen och restaurangnäringen i Kalmar med längre öppettider på krogen.

Det gäller att se nyktert på frågan och att sätta folkhälsa före krögarnas vinster. I grunden handlar det om solidaritet. Vi och många med oss skulle säkert kunna ha roligt utan att bli vare sig för fulla eller för våldsamma av att krogen håller öppet en timme längre. Men vi tvingas hellre vända på klacken och dra oss hem en timme tidigare än att medverka till att en enda mer oskyldig kille eller tjej blir misshandlad. Målet för den socialdemokratiska alkoholpolitiken är att minska totalkonsumtionen av alkohol och att förebygga alkoholmissbruk för att reducera de skadeverkningar som den har både för samhället och för enskilda personer.

Att utöka öppettiderna på krogarna i Kalmar verkar på intet sätt för detta tvärtom. Därför kommer SSUs representanter att rösta nej till förslaget om utökade öppettider för krogarna på nästa kommunfullmäktigemöte.

Emma Frost, distriktsordförande SSU

Simon Olsson distriktsordförande UNF

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.