Många hundägare tar inte sitt ansvar

Härom dagen när jag och en vän gick bakom Kalmar stadsbibliotek, nere vid strömmen, kom en stor okopplad hund springande.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010
Hundägare ska hålla hundar kopplade på allmän plats, tycker Djurvän i Kalmar.
Hundägare ska hålla hundar kopplade på allmän plats, tycker Djurvän i Kalmar.Foto: 

Den korsade vår väg och sprang ner mot muren och vattnet. Drygt 20 meter bakom hunden kom ägaren, pratande i sin mobiltelefon, helt utan vetskap eller kontroll om vad hunden hade för sig.

Jag ropade då och bad att hon skulle koppla sin hund. Då vi hunnit en bit så ropar hundägaren bakom oss, ”Har han varit på dig, eller?” Jag och min kollega svarar inte utan går vidare. Den kvinnliga hundägaren fortsätter då skrika samma sak flera gånger. Då jag till sist svarar nej så fortsätter hon med: ”Men då så”.

Detta visar hundägarens brist på insikt och ansvar på flera sätt. Dels så behöver man alltså inte koppla sin hund förrän han ”varit på någon” och dels behöver man inte respektera att det finns folk på allmän plats som är rädda för stora hundar.

Hade jag varit ett barn som fått ansiktet avbitet av hunden, så hade det alltså möjligen varit dags att koppla hunden. Då förmodligen följt av standardkommentaren: ”Men så har han aldrig gjort förut”.

Eftersom våra politiker i Kalmar är för fega för att införa kopplingstvång så skulle jag vilja ge ett tips till hundägare i allmänhet: Om ni vill ha respekt och trivas ihop bland folk i allmänhet så var snälla och hålla era hundar kopplade på allmän plats.

Det ger en helt annan syn för oss som är rädda för stora hundar att se ordentliga hundägare som har kontroll på sin hund. Och det har man bara om den är kopplad. Om inte annat har det en psykologisk effekt och det ger också en bättre bild av alla hundägare i allmänhet.

Djurvän

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.