Kyrkogården är en viloplats - ingen entré till slottet

Reaktion på artikeln om planerna att flytta parkeringsplatsen vid Kalmar slott för att skapa en ny entré.
Nyheter • Publicerad 5 april 2011
Insändaren vill inte ha någon parkeringsplats söder om kyrkogården, inte heller ett gångstråk genom kyrkogården. "Södra kyrkogården är ingen entré till Kalmar slott, det är en viloplats för de döda".
Insändaren vill inte ha någon parkeringsplats söder om kyrkogården, inte heller ett gångstråk genom kyrkogården. "Södra kyrkogården är ingen entré till Kalmar slott, det är en viloplats för de döda".Foto: Lars Johansson

Det är klart att Mimmi Mannheimer behöver en foajé, teatermänniska som hon är. Men om Kalmar Slott är betjänat av det är en annan sak och det är det inte. Mer reellt handlar det om den nya parkeringsplatsen sydöst om Södra kyrkogården. Den kommer absolut inte att fungera. Den ligger för långt bort och är en alldeles bakvänd obegriplig omväg för besökare och turister. Det kommer vara svårt att förmå människor att köra bort från det ställe de tagit sig till.

En tom ful parkeringsyta med onödigt spring över kyrkogården och turisttrafik från fel håll är det mest onaturliga sättet att nalkas slottet på. Det blir som med länssjukhuset entré från precis fel håll.

Välkomna till det fram och bakvända Kalmar! Till råga på allt ännu ett förstört promenadstråk utmed södra kyrkogårdsmuren. Södra kyrkogården är ingen entré till Kalmar slott, det är en viloplats för de döda och skall inte inkluderas i Mimmis storhetsdrömmar.

Området söder om slottet är den enda orörda natur som finns för Bremerlyckans innevånare att promenera hunden på. Den är viktig för fågellivet och en plats att dra sig tillbaka till för avkoppling och rekreation - inte någon avstjälpningsplats för 60 bilar. Bilar finns snart sagt överallt, men skall inte finnas här. Att räkna med 47 000 fler besökare till Kalmar slott om tre år låter som en drömscen i den dåliga teaterföreställning Kalmar slott i dag utgör med biljettpissekuren och dagiskaraktären på arrangemangen. Det kommer att krävas mycket mer än statister och pengar för att få cirkus Kalmar kommun att blomstra. Stockholmsideér är det som förstör mest i Kalmar, exemplen är skrämmande många och alla fiaskoartade.

Fotograf Ola Lejonborn i Kalmar

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.