Köttproduktionenborde öka i Sverige

Svar till ”Tisdag morgon, kaffet i vrångstrupen”.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2013

Vi på Jordbruksverket är glada över det engagemang som rapporten Hållbar köttkonsumtion har väckt.

Då medierna och många debattörer har valt att lyfta fram att vi föreslår en köttskatt förstår vi att svenska lantbrukare blir oroade. Läser man rapporten blir det tydligt att vi inte ger något sådant förslag. Vi resonerar om möjliga styrmedel på EU-nivå som komplement till att på frivillig väg minska köttkonsumtionen i västvärlden. Vi säger också att en koldioxidskatt på kött skulle vara svår att genomföra.

I västvärlden behöver vi äta mindre kött. I dags­läget minskar klimatpåverkan från den svenska köttproduktionen, men samtidigt ökar den till följd av att vi äter allt mer importerat kött.

Vi ser inga skäl till att minska den svenska produktionen. Tvärtom finns mycket som talar för att den borde öka då svensk köttproduktion står sig mycket väl i hållbarhetssynpunkt.

Vi har lägst antibiotikaanvändning i EU och få utbrott av allvarliga sjukdomar. Vår nötköttsproduktion är i internationell jämförelse klimatsmart. Vi bryter inte heller ny naturmark till bete eller foder i Sverige.

Att vi konsumenter väljer kött med omsorg gör skillnad, för det är skillnad på kött och kött.

Gabriella Cahlin,

chef för marknadsavdelningen på Jordbruksverket

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.