Konstmuseet - en besvikelse på flera plan

Debatten om Kalmar konstmuseum är ett sorgligt kapitel. Hur kunde det bli så? Från början fanns det goda intentioner. Så är det alltid med omvälvningar.
Nyheter • Publicerad 8 april 2011

Kommunens insats är det heller inte något större fel på. Den kallar området kring Slottsallén för det nya kulturkvarteret. Det inbegriper Slottet, sommarteatern på Krusenstjernska, Per-Ekström-museet som fått en hemvist för sina utställningar i det gamla museet och inte minst Galleri Monica Strandberg som är den egentliga fanbäraren.

Det nya konstmuseet har dock varit omstritt från början. Det gällde platsen. Nu visar det sig också vara för smått. Visserligen har det hyllats i arkitektkretsar, men det inre täcker inte ens hälften av den utställningsyta på 2 000 kvadratmeter som finns på VIDA museum.

Att museet därför under de senaste åren alltmer förvandlades från ett regionmuseum till en konsthall är väl inget att undra över, för en sådan fanns ju inte heller. Men vilken besvikelse för Kalmar konstförening som äger samlingarna. Det har till och med talats om att sälja ut dessa när det ändå inte finns plats för att visa dem.

Detta är bakgrunden till protesterna och de ökande avhoppen.

ERICH SCHWANDT, Borgholm

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.