Industrierna var oftast där först

Jag läste i tidningen om att grannarna till Nabbens Rökeri i Timmernabben klagar över en ny detaljplan som antogs nyligen.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2013
Den rökta fisken i Timmernabben vållar debatt.
Den rökta fisken i Timmernabben vållar debatt.Foto: Anders Johansson

Jag bor inte i Timmernabben, utan i Högsby kommun, men jag ser den röda tråden i detta problem runt industrier, med rök, buller, trafik och så vidare.

Jag vet inte exakt hur det är i Timmernabben, men jag förmodar att rökeriet fanns där långt innan merparten av bostäderna växte upp runt omkring. Man måste vara införstådd med att köper man, och väljer att bo intill någon form av industriområde eller annan verksamhet, så måste det naturligtvis finnas vissa störningar då och då, och vi får ju tänka till lite på vad vi har som ger oss arbetstillfällen i dessa tider och försöka hjälpa de företag som vill och vågar satsa i dessa tider.

Som jag skrev tidigare så bor jag i Högsby kommun, och vi har samma sak här, det kommer människor som köper hus intill industrier. De är kanske där ett par veckor om året, men märk väl att dessa personer är de som klagar mest på miljön runt industrierna.

Vad jag förstår där i Timmernabben, så var rökeriet villigt att höja skorstenarna, för att lösa problemen med röken, och det tycker jag visar att de försöker lösa problematiken.

Likadant är det här med industrierna. De försöker göra vad de kan för att undvika problem. Vi får hoppas att de inte tröttnar och ger upp en dag och stänger sina företag, då kan vi ju sitta där och ta en funderare på vad vi ska leva av.

Realist

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.