Hårresande höga matpriser och hyror

PRO pensionären, PRO:s medlemstidning, har granskat matavgifter och hyror i vård- och omsorgsboende.
Nyheter • Publicerad 1 november 2010

För Kalmar läns del blir det en nedslående läsning.

Genomsnittspriset i landet för samtliga måltider per månad är 2 800 kronor. Nio av tolv kommuner i länet har högre eller mycket högre priser än genomsnittet. Granskningen visar att vi även har bland de högsta bostadskostnaderna i vård- och omsorgsboende. Nybro toppar med 6 200 kronor i månadshyra för en enrummare. Västervik tar ut 5 738 kronor.

Kommunerna borde skämmas att ta ut så hutlösa priser! Kalmar län är ett låglönelän och därmed är pensionerna bland de lägsta i landet. Att i det läget ta ut de högsta matpriserna och de högsta hyrorna är hårresande. Bostadstillägget för ålderspensionärer har inte höjts sedan januari 2007. Under samma period har hyrorna höjts kraftigt i flera kommuner.

Mot bakgrund av ovanstående kräver PRO Kalmar län:

Att regeringen tillsätter en utredning som gör en total översyn av matavgifterna och hyrorna i vård- och omsorgsboende. Direktiven ska vara att införa maxtaxa för mat och hyra i vård- och omsorgsboende.

Att bostadstillägget höjs till 7 000 kronor per månad.

Bengt Kronblad

Alf Augustsson

Bo Ström

PRO Kalmar län

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.