Finns modet att erkänna att man trampat snett?

För en tid sedan förklarade Kalmars kommunledning att det i praktiken saknar betydelse att mer än 5000 kommuninvånare skriftligen har uttalat sig mot en placering av universitetet i hamnen.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2013

Det är rimligt att tro att ytterligare minst dubbelt så många kalmariter delar denna uppfattning, även om deras namn inte kommit med på listan.

Kommunledningens representant angav formella skäl som grund för ställningstagandet att inte genomföra en omröstning i frågan.

Man stannar upp och undrar vad det är frågan om. Begrepp som prestige och manligt maktbeteende poppar osökt upp i tankarna. Kan det verkligen vara så att det saknar betydelse vad kanske hälften av invånarna tycker?

Nej, inte i min värld och särskilt inte när det gäller en fråga som så tydligt kommer att prägla Kalmar under överskådlig tid. Och visst kan kommunen påverka beslutet om universitetets placering. Ett påstående om något annat saknar enligt min mening trovärdighet. Det är väl i högsta grad en demokratifråga att låta kommuninvånarna säga sig när det gäller placeringen av stadens framtida lärosäten.

Efter att som har varit återstår det nu att se om Kalmars kommunalråd har modet att erkänna att man trampat snett, att förklara att man skrotar hamnförslaget och att man i ställer tar intryck av alla goda tankar och förslag som presenterats av engagerade och kompetenta kalmarbor.

Olof Elmquist

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.