Det är dags att riva fördomarna om kyrkfolket

Kommunfullmäktige har klubbat detaljplanen för Ugglan-området.
Nyheter • Publicerad 8 november 2010
Grannarna på Malmen ska inte vara rädda för Pingstkyrkan, tvärtom, anser signaturen Karin.
Grannarna på Malmen ska inte vara rädda för Pingstkyrkan, tvärtom, anser signaturen Karin.Foto: Paul Madej

Nu hörs inte längre några ifrågasättanden eller tveksamheter varken från tjänstemän eller politiker angående byggnation av ny kyrka där.

MEN jag har hört att några av de blivande grannarna är bekymrade. Man tycker att kommunen enbart gynnar Pingstkyrkans medlemmar, en viss begränsad högljudd minoritet av invånare. På bekostnad av allmänintresset, som de uttrycker det.

Beträffande det höga ljudläget: Ja då, för ca 5 år sedan råkade ungdomsmusik höras för väl in till nuvarande (mycket närbelägna) grannhus ett ungdomligt misstag, som händer i de flesta hus nån gång (för att inte tala om hos nuvarande grannen Palace). Klagomålen har inte behövt upprepas. Men det som hörts från grannar under den här sommarens hetta är istället: Vilken härlig musik dom har! Kunde dom inte ha fönstren öppna lite oftare!

Blivande grannar tycks inte veta om att Pingstkyrkan likaväl som andra kyrkor är öppna för allmänheten! Så har det alltid varit i frikyrkor lika väl som Svenska kyrkan (numera även den en frikyrka)

Ett exempel: Jag hörde om en gammal dam som testamenterade en summa till en av kyrkornas dagledigträffar för att hon hade trivts så bra där. Man är välkommen, kan trivas och kan t o m få ett andra hem i en kyrka - utan att vara medlem!

Annat exempel: Jag själv har haft förmånen att sjunga med i Pingstkyrkans härliga kör i massor av år utan att var medlem! Och många, många är de som deltagit i (förutom de självklara gudstjänsterna): musikgrupper och körer (olika stilar och för olika åldrar), konserter, hobby- och sygrupper, scouter och andra barnsamlingar, läger, utflykter och resor, Alfakurser, soppluncher och kvinnofrukostar, dagledigträffar, internationella fester mm mm eller bara som tonåring eller student hängt där och trivts. Inte att förglömma är att här erbjuds automatiskt en drogfri men ändå rolig miljö! Aktuellt exempel: Evenemanget Change för högstadieungdomar i samarbete med Kalmar mot droger.

Jag har lång erfarenhet av att Pingstkyrkan, precis som alla andra kyrkor, är en öppen och välkomnande kyrka som är till för alla! Blivande grannar, våga testa, varför inte redan på julkonserten i gamla Pingstkyrkan, förresten!

Pingstkyrkan behövs, lika mycket som alla andra kyrkor i trakten!

Pingstkyrkans så kallade gynnade medlemmar är de som ser till att allt det ovannämnda fungerar. De är hängivna medlemmar, som ser som sitt kall att göra livet lättare för sina medmänniskor här på jorden, men också förmedla ett hopp inför tiden efter det här jordelivet. Den som vill tar efter den som inte vill är välkommen ändå och får och kan känna sig hemma!

Grannar, våga testa nya Pingstkyrkan, en öppen, välkomnande kyrkan som är till för alla! Nu kan det alltså gå framåt och jag hoppas att fördomar ska kunna rivas mellan de nya grannarna och kyrkfolket.

Karin

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.