Demonstrera för ett fritt Ukraina

Vi har sett situationen förut! Den här gången handlar det om 50 000 man rysk trupp som står vid Ukrainas östra gräns och bara väntar. Troligen får vi se dem ockupera delar av Ukraina under förevändning att rädda ryskspråkiga minoriteter.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2014
Foto: 

En situation som Ryssland under Vladimir Putin skapat genom medvetna provokationer. Allt för att få en förevändning att skicka in rysk trupp.

Vladimir Putin har lagt ett kalkerpapper mellan händelserna före starten av andra världskriget och vad han vill ska hända i dag. Den gången var det Nazityskland och Adolf Hitler som skapade provokationerna. Annekteringen av Sudetenland och sedan ockupationen av Böhmen-Mähren, bara för att nämna några av de övergrepp som då skedde för att rädda tyskspråkiga minoriteter.

Desinformationen är massiv. Det var ju helt lugnt på Krim innan beväpnade män plötsligt stormade parlamentet den 27 februari. Stödd på gevärspipor ut­ropades samma dag ryska enhetspartiets ledare, Sergej Aksionov, plötsligt till Krims premiärminister och den folkvalda regeringen avsattes.

Ingen vet riktigt hur många ledamöter som närvarade vid detta val. Det ryska enhetspartiet fick i valet år 2010 bara 4,02% av rösterna på Krim, och tre av 100 mandat. Så svagt var i verkligheten det demokratiska mandatet. Vad som nu inträffat en kupp i syfte att ge legitimitet åt den ryska annektionen av Ukrainsk mark.

Det är hög tid att de demokratiska partierna i Sverige – från vänster till höger – ställer upp med demonstrationer för ett Ukraina fritt från Ryssland. Eller ska vi bara vänta och se på? Vad säger Kalmars ledare för Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna?

Pro-ukrainsk milis vid barrikader längs en järnväg i Ukraina.

Roland Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.