Dags att göra om lärarledigheten

Hur mycket är lärarna värda i lön? En lärare går en lång utbildning med i många fall stora stora studieskulder till följd.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2013

Arbetsmiljön är inte alltid den bästa. Arbetsdagarna kan i vissa fall bli långa. Arbetsuppgiften är viktig för samhällets framtid då det gäller att slussa fram våra barn som är vår framtid.

Lärarna kräver ett rejält lönelyft för denna uppgift. Det är självklart att de ska få det. Men, för att detta lönelyft ska kännas solidariskt mot alla andra arbetsgrupper så skulle man införa fem veckors semester även för denna kategori. Denna semester plockas ut under sommaren som de flesta andra är rekommenderade att göra. Då det förekommer viss tid på obekväm arbetstid, kan detta kompenseras med extra semesterdagar som tas ut till exempel mellan jul och nyår (finns andra arbetsgrupper som har denna lösning).

Hur gör man då med de övriga lovdagarna som barnen har? Jo, man delar in klassen i två grupper. Den ena gruppen tar till exempel sportlov medan den andra gruppen är kvar i skolan med en lärare som plötsligt har hälften av eleverna att ta hand om. De elever som inte har hunnit med under terminen får plötsligt en lärare som har möjlighet att fördjupa sig i ett mindre antal elever. Veckan efter så byter grupperna och den grupp som varit ledig får jobba i lugn och ro med en lugn lärare. Barnen behåller antalet lovdagar men får ett större antal dagar med lugnare arbetsmiljö. Vinsten blir även att vissa lov inte blir så intensiva på till exempel semesteranläggningar och fritidsanläggningar.

Möjligheten finns då även för barnen att byta vecka med någon annan i klassen vilket gör att pressen på föräldrarna minskar att vara tvungen till semester/barntillsyn en specifik vecka (veckor).

Vi tror att om alla; lärare, sopåkare, vårdbiträden, säljare, kontorister med mera hade samma möjlighet till återhämtning (ledighet) så skulle lönen vara det enda måttet på arbetsuppgiften, inte som i?dag: sommarlov, höstlov, jullov, sportlov, påsklov plus ett antal klämdagar.

Högre lön borde locka fler lärare till yrket, för det är väl inte så att alla lovdagar är det som lockar?

Mamma och pappa

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.