Byte av SR-frekvenser löser radioproblemen på Öland
Emmabodasändaren som vi lyssnar på har fyra FM frekvenser på samma rundstrålande antenn. P1, P2, P3 och SR Kronoberg! Några meter längre ner i masten sitter SR Kalmars sändare (95,6MHz). Den har begränsningar åt öster, för att inte störa sändare i baltländerna. Där är anledningen till den sämre täckningen på Öland och längst kusten upp mot Mönsterås-Oskarshamn. Frekvensen är helt enkelt inte lämpad för Kalmar län.
Inte skall vi tvingas köpa nya radioapparater och vänta på en utbyggnad av den digitala radion för att kunna lyssna på SR Kalmar. Digital radion DAB är utmärkt i städer och tättbebyggda områden där den kan plocka signal från flera olika sändare. Försöken med DAB-sändning i Kalmar län för några år sedan var förödande, DAB-radioapparaterna tog inte emot signalerna från den avlägsna Emmaboda- eller svaga Ölandssändaren. DAB kräver helt nya placeringar storsändare och fler småsändare längst kusterna. Gör inte om samma misstag som vid digitalt-tv utbyggnaden! På Öland krävs mycket stora och dyra antenner för att utan problem kunna titta på markbunden digtal-tv . En radio måste kunna fungera utan takantenn! FM-radion kommer även i fortsättningen att vara larmkanal (viktiga meddelanden till allmänheten). Sändningsproblemen måste alltså lösas på FM-bandet! Att vi har kärnkraftverk gör saken extra viktig!
En enkel lösning är att låta SR Kalmar och SR Kronoberg byta frekvens. Ett frekvensbyte skulle gynna lyssnarna i både Kalmar och Kronobergs län! Kalmarsändarens riktade antenner skulle med enkla justeringar kunna förstärka SR Kronobergs dåliga täckning i länets nordöstra del (största delen av Kronoberg lyssnar på Visslandasändaren och skulle inte beröras av ett byte).
Att Kronobergs rundstrålande högt placerade antenn passar bättre för Kalmar län och Öland vet vi redan. Eftersom båda frekvenser redan är i drift går det lätt att se konsekvenserna av ett byte.
Det är hög tid att låta lokalradiochefers revirtänkande får stå tillbaka för lyssnarnas behov av en störningsfri lokal radiokanal. Det är public service på riktigt.
Kalmar län skall ha en radiokanal som hörs i hela länet, är lätt att ratta in och som stannar kvar i bilradionsradions minne.
Att lyssna på rätt radiokanal den dagen ett VMA, (viktigt meddelande) sänds kan rädda liv!
Christer Croneld
Färjestaden
tidigare teknisk chef SR Kalmar