Bredare samarbete i folkhälsoarbetet behövs

Landstingsfullmäktige den 27 september präglades av folkhälsotema.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2011
Dagens insändarskribent tycker att landstinget har glömt att samarbeta med den privata tandvården. Tandläkarna på bilden har inget med insändaren att göra i övrigt.
Dagens insändarskribent tycker att landstinget har glömt att samarbeta med den privata tandvården. Tandläkarna på bilden har inget med insändaren att göra i övrigt.Foto: 

Folkhälsocentrums (FHC) chef Bengt Andersson berättade om samverkan mellan FHC, primärvårdsförvaltningen och tandvårdsförvaltningen rörande folkhälsoarbetet i länet. Han pekade på otydliga roller i vårdkedjan med många aktörer avseende ungdomars fysiska och psykiska hälsa, men nämnde inte något om den privata vården och den ideella sektorns arbete.

Som exempel omhändertar den privata tandvården mellan 12 –5% av ungdomarna i länet och ca 70% av de vuxna. Varje dag predikas för dessa patienter vikten av noggrann munhygien men också vådan av rökning, godis, läsk- och sportdrycksintag, felaktig mathållning m.m. Praktikertjänst har dessutom initierat screening av våra patienter med avseende på blodtryck och diabetes och till vilken alla anslutna mottagningar är välkomna att delta.

Vi som är sysselsatta inom Privattandvården frågar oss därför: varför bjuder inte Landstinget i Kalmar län in oss att samarbeta i folkhälsofrågorna? Negligeras vi med avsikt?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.