"Ansvaret hamnar hos oss"

Replik på: "Brist på språk skapar segregation" av Mary Giurfa de Carleudd
Nyheter • Publicerad 27 juli 2012

Integration är ett samhällsfenomen som styrs av majoritetens inställning inför det okända. Att leva i ett land med en kontrast mot sin egen kultur och språk är en utmaning för individen som oftast övergår till försiktighet och återhållsamhet.

Frågor som måste ställas i denna debatt då man, som folkpartiet gör, bedriver en aktiv diskussion hur viktigt det är för den nyinkomna invandraren att på egen hand lära sig språket: Vad har jag gjort för att förbättra integrationen? Hur ställer jag mig i en situation där en individ behöver hjälp för att ta sig framåt?

Tänk er att ni står i en kö på Ica och ska betala för de varor som ni plockat på er. Längst fram står det en individ som har svårt att uttrycka sig för att fråga något. Situationen skapar en längre och längre kö och folk börjar bli arga. Vad skulle ni göra i denna situation? Denna situation må vara ganska simpel i ett integrationsarbete men det sätter grunden för hur samhället bör se ut samt hur vi måste agera för att öppna våra armar för trygghetens Sverige.

Hur man än vrider och vänder på integrationsfrågan hamnar ansvaret hos oss och det måste i se till att accelerera genom en väl fungerande integrationskampanj. Lämnar vi ansvaret på individen kommer vi se ytterligare problem runt våra större städer och framförallt i Kalmar.

Alexander Louhichi

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.