Älgstammen förlorar på Södras jaktinställning

Södra Skogsägarna är en ekonomisk förening med drygt 51 000 medlemmar som på sin hemsida fastslår att: det är medlemmarna tillsammans som bestämmer inriktningen för Södra.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2013
Insändarskribenterna är kritiska till att Södras mark inte finns med i något älgskötselområde.
Insändarskribenterna är kritiska till att Södras mark inte finns med i något älgskötselområde.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Det är en demokratisk organisation där varje medlem har en röst.

I Fågelfors, Högsby kommun, äger Södra en större skogsfastighet där man bedriver skogsbruk, men även arrangerar jakter för styrelse och högsta ledningen.

Södras jaktansvariga har ett flertal gånger kontaktats för att försöka få med markområdet i Högsby älgskötselområde, för att få en samordnad jakt och syn på hur viltstammarna ska förvaltas. Ledningen har trots flera påstötningar vägrat ansluta marken till något av de intilliggande älgskötselområdena.

Motiveringarna till att stå vid sidan om har varit olika genom åren, men klart är att man inte tycks vilja inordna sig i de regler som de allra flesta jaktområden har tagit gemensamma beslut om beträffande avskjutning, tider och tilldelningar. Syftet med en samordnad jakt är ju att få viltstammar i balans med fodertillgång och ett långsiktigt nyttande av en naturresurs.

Från Södras sida verkar man se sitt markinnehav i Fågelfors som en djurpark dit ledning och styrelse ska komma till dukat bord för att jaga när det passar. Inga andra ska styra vilka djur som fälls eller under vilka tider. Man har dessutom utfodrat det vilda, vilket har gett omgivande lantbruk stora problem med vildsvin. Har medlemmarna eller styrelsen i demokratisk ordning beslutat att styrelseledamöter och direktörer ska ha denna jaktförmån?

Nu verkar det dock som om Södras jaktansvariga kan tänka sig att ansluta sin mark till Grönskåra ÄSO, ett område med hög tilldelning och få eller inga avskjutningsregler. Älgskötselområdet är beläget långt från Södras markinnehav i Fågelfors. Något samarbete i större omfattning eller ansvar på längre sikt för bland annat älgstammen tycks man inte vilja ta. Omkring 80 procent av jaktlagen i Högsby ÄSO jagar enligt gemensamma regler vilka beslutas om på årliga demokratiska möten. Detta tycks inte de jaktansvariga på Södra bry sig om. Att ett mycket stort antal av medlemmarna och jägarna inom Högsby ÄSO dessutom är medlemmar i Södra tycks man inte heller reflektera över. Om Länsstyrelsen godkänner Södras anslutning till Grönskåra ÄSO bidrar det till ytterligare irritation bland markägare och jägare i området, och den stora förloraren är älgstammen.

Kanske ska Södramedlemmarna i området utöva sin demokratiska makt och be Södras styrelse förklara sina avsikter med markinnehavet i Fågelfors och varför man vägrat samarbeta med Högsby ÄSO?!

Anders Ek

Johnny Anderson

Jägare i Högsby och för närvarande Södramedlemmar

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.