Älgförvaltningen är helt i balans
Replik. Svar på insändare ”Älgstammen förlorar på Södras jaktinställning” publicerad i Barometern-OT.
I en insändare i Barometern-OT ifrågasätter Anders Ek och Johnny Anderson jakt och viltförvaltningen på Södras fastighet i Fågelfors. Mot den bakgrunden vill jag göra några klarlägganden. Södras agerande i frågor rörande skog och vilt utgår från vår viltpolicy där bland annat vikten av samverkan betonas. Vi delar därför Eks och Andersons syn att det är lämpligt att samverka inom ett älgskötselområde, ÄSO.
Samverkan bygger naturligtvis på frivillighet. Den förutsätter att man kan nå en samsyn kring hur man ska nå en älgstam av god kvalitet samtidigt som betesskadorna på växande skog begränsas.
En av utgångspunkterna för den nya viltförvaltningen var att skapa större områden som kan hysa en hel älgstam. Därför indelades länet i tio älgförvaltningsområden, vars uppgift är att ta fram en älgförvaltningsplan som leder till balans mellan skog och vilt. Arbetet sker under ledning av en älgförvaltningsgrupp bestående av både markägare och jägare.
Planen omfattar samtliga ÄSO inom förvaltningsområdet. Både Högsby och Grönskåra ÄSO finns numer inom samma älgförvaltingsområde. Djuren som rör sig över Södras fastighet Fågelfors gör det dessutom i båda riktningarna, mot Högsby respektive Grönskåra. För att uppnå en samordning har det därför varit möjligt att ansluta vår mark till något av dessa båda ÄSO.
Södra har värderat dessa båda alternativ utifrån i vilken utsträckning vi delar synsätt och mål för älgförvaltningen. Vi har avvaktat starten för den nya älgförvaltningen och därefter gjort bedömningen att Grönskåra ÄSO står för en förvaltning av älgstammen som bäst passar förhållandena på Södras fastighetsinnehav. Det är ett beslut som vi förbehåller oss rätten att fatta. Varje ÄSO skall leverera en älgskötselplan som efter godkännande av ÄFO fastställs av länsstyrelsen. Samma regelverk gäller för både Högsby och Grönskåra ÄSO. Vi kan även konstatera att det finns Södramedlemmar i båda dessa ÄSO. Jag har därför svårt att förstå kritiken mot att vi valt att ansluta oss till Grönskåra ÄSO.
När det gäller den påstådda utfodringen: Södra har sedan november 2008 inte utfordrat annat än stödutfodring i liten skala med ensilage vid extraordinära vinterförhållanden. Tvärtom har vi tagit initiativ till ökad samverkan och avskjutning, bland annat via ”torgmöte”i Fågelfors januari 2009, särskilt inriktade vildsvinsjakter och genom att ge jordbruksarrendatorn rätt till skyddsjakt.
Christer Segerstéen
Ordförande Södra