Vetenskapliga belägg för fler alternativa behandlingar

Ser att ett antal läkare, tillika borgerliga politiker, har reagerat på avslöjandet om att andlig kirurgi utförs av en kvinna här i länet.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2010

Framförallt reagerar man på att kvinnan även behandlar barn. Detta gör man med rätta, men sedan blir deras insändare lite underlig.

Läkarna/politikerna oroar sig dessutom för mitt uttalande om att Miljöpartiet vill ge patienterna större valfrihet i valet av behandling. Menar jag att vi ska skicka patienter på "andlig kirurgi", vad nu detta innebär? Det är ett taffligt försök att göra politik.

Den självklara utgångspunkten, för Miljöpartiets politik, är givetvis Hälso- och sjukvårdslagen. Hälso- och sjukvårdslagen säger att man ska använda behandlingar och metoder som är evidensbaserade eller vilar på beprövad erfarenhet.

Den typen av behandlingar som vi i Miljöpartiet vill införa vilar just på vetenskaplig grund eller beprövad erfarenhet. Det blir fler och fler alternativa behandlingar som kan visa på vetenskapliga belägg eftersom fler och fler studier görs. Framförallt inom området grön rehabilitering görs många vetenskapliga studier som visar väldigt bra resultat.

Vad gäller de borgerliga läkarna så förstår jag att det kan vara komplicerat med rågången mellan profession och politik när man sitter i en sådan sits som dessa ändå gör. Mitt råd till dem är att de bör ägna sig åt det de är bäst på.

Jessica Rydell, landstingsrådskandidat MP

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.