Världsvattendagen 2010

Nyheter • Publicerad 22 mars 2010
Många människor runt om i världen har inte tillgång till rent vatten. På måndag uppmärksammar FN och Unicef vattnet genom Världsvattendagen.
Foto: Scanpix
Många människor runt om i världen har inte tillgång till rent vatten. På måndag uppmärksammar FN och Unicef vattnet genom Världsvattendagen. Foto: ScanpixFoto: 

Vattentillgång

Måndagen den 22 mars 2010 firas Världsvattendagen över hela världen för att uppmärksamma vikten av rent vatten och att verka för en hållbar hushållning av världens vattentillgångar. Temat för året är vattenkvalitet, det vill säga hur viktig kvalitén på vattnet är både för ekosystems hållbarhet och människors överlevnad, utveckling och välbefinnande.

Unicef arbetar i dag med integrerade vatten-, sanitets- och hygienprojekt i drygt 90 länder runt om i världen. Det handlar om att ta fram enkla, billiga och lättillgängliga lösningar så att byar och samhällen kan få tillgång till hygieniska latriner, regnvatteninsamling, utbildning i hygien samt hantering av dricksvatten. Genom de här insatserna kan Unicef rädda tusentals liv och ge möjligheter för barn att växa upp med större kunskap om hygien och hur man undviker sjukdomar.

Men fortfarande dör 4 000 barn varje dag i världen till följd av orent vatten.

Unicef Sverige samlar nu in pengar för att kunna ge fler barn grundläggande mänskliga rättigheter – rent vatten, utbildning och bättre hälsa.

Vi får aldrig sluta tro på att vi kan förbättra villkoren för de mest utsatta barnen i världen. Ditt bidrag gör skillnad.

Du kan gå in på www.unicef.se och läsa mer om Unicefs arbete för att förändra barns liv och förutsättningar. Där kan man även ladda ner ett utbildningsmaterial om vatten som vänder sig till skolbarn på mellanstadiet.

Stort tack också till alla som under år 2009 på olika sätt har bidragit till vår verksamhet.

Vi har tack vare era gåvor och vår försäljning kunnat skicka in nästan 30 000 kr till vårt 90-konto,

Unicef-gruppen i Kalmar

genom Margareta Dahlberg

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.