Turbulensen är ett hot mot vår framtid

Den senaste tidens konfliktfyllda turbulens inom skolan i Torsås kommun har nu närmast urartat.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2010

Detta efter att Socialdemokraterna och Torsåspartiet, genom sina ledare i kommunens personalutskott, har beslutat att tilldela ett antal lärare en skriftlig varning till följd av att de ville informera föräldrar om sin syn på konsekvenserna av den politiska ledningens beslut. För att slippa denna reprimand från arbetsgivaren krävdes, att berörd personal offentligt skulle gå ut och dementera vad man tidigare har sagt.

Det kan väl knappast komma som en överraskning, att medarbetarna vägrar att gå de två herrarnas krav till mötes. Det måste vara mycket ovanligt, för att inte säga unikt, att en arbetsgivare med hot om personalrättsliga åtgärder på detta sätt försöker tvinga personal att byta åsikt.

För våra barns, vår skolas och vår kommuns framtid kan man bara beklaga, att den politiska ledningen väljer att möta personalpolitiska motsättningar på ett så konfliktfyllt och utmanande sätt i stället för att i en konstruktiv dialog lösa de problem som alltid kommer att uppstå i organisation med kommunens alla ansvarsområden.

Just skolan har en viktig nyckelroll i vår kommuns utveckling. Det handlar självklart om våra barns framtid, men en annan mycket viktigt aspekt är, att med goda omdömen och positiva rubriker väcka intresse för kommunen och locka nya invånare att flytta hit.

Detta är absolut nödvändigt eftersom samhället i dag präglas av att allt fler ungdomar söker sig vidare till eftergymnasiala utbildningar. I och för sig inget fel i detta men konsekvensen blir att en väldigt stor andel av våra ungdomar flyttar till olika universitets och högskoleorter när de kommer upp i 20-årsåldern.

För att motverka den negativa effekten av detta i befolkningsutvecklingen, är det nödvändigt att våra egna skolelever bär med sig en positiv bild av sin skoltid här och att familjer i andra kommuner i landet får intressant information om god kvalité i vår skola. Av erfarenhet vet vi att detta kommer att skapa inflyttning till Torsås kommun.

Tyvärr tvingas vi konstatera, att den nuvarande politiska kommunledningens mycket märkliga beslut leder åt rakt motsatt håll, vilket vi anser är ett allvarligt hot mot vår kommuns framtid.

Marie Jansson, KD

Mona Magnusson, M

Christer Andersson, FP

Håkan Algotsson, C

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.