Politikerna kör över folkopinionen i biblioteksfrågan

Nyheter • Publicerad 12 mars 2010
Torsås bibliotek ska byta lokaler och insändarskribenten menar att politikerna måste ta hänsyn till personal och kommuninvånare i beslutsprocessen.
Arkivfoto: Bo Lundquist
Torsås bibliotek ska byta lokaler och insändarskribenten menar att politikerna måste ta hänsyn till personal och kommuninvånare i beslutsprocessen. Arkivfoto: Bo LundquistFoto: 

Biblioteksplacering

Efter att ha deltagit i kommunstyrelsens arbetsutskott den 9 mars är jag mycket upprörd över nonchalansen från vissa partier mot våra kommuninnevånare.

I frågan om folkbibliotekets placering har Livbojen (en diakongrupp inom Svenska kyrkan) och fem pensionärsorganisationer yttrat sig. Men i beslutet togs inte hänsyn till deras synpunkter. Det enda var att, i synnerhet en ledamot, tyckte att en av skrivelserna var mycket oförskämt skriven och det fanns ingen anledning att ta hänsyn till sådana påhopp.

Vi i Centerpartiet tycker att man måste lyssna till folkopinionen. Vi är valda av medborgarna och i möjligaste mån ska vi ta hänsyn till majoritetens vilja. Min övertygelse är att det även inom de andra partierna finns personer som är emot att placera biblioteket i skolans lokaler. Vi anser också att det är viktigt att lyssna på personalen, har vi inte nöjda medarbetare så blir det inte bra hur vi än gör.

Folkbiblioteket bör ligga på en neutral plats enligt Regionbibliotekets expert. Att det just nu inte finns så många elever i våra skolor behöver inte betyda att det förblir så.

Med tanke på att kommunen åker till Holland för att locka människor att flytta till vår kommun så måste vi ha en beredskap för att ta emot dessa barn i skolan. Eftersom det just nu finns lediga lokaler inom skolan känns det mer naturligt att använda dem till annan skolverksamhet.

Samtidigt bör man tänka på att hela skolan behöver renoveras. Under tiden detta sker behövs extra utrymme för att renoveringsarbetet ska gå så smärtfritt som möjligt för lärare och elever.

Skolchefen hade också lämnat en konsekvensbeskrivning av att bedriva folkbiblioteksverksamhet i två våningsplan. Den skrivelsen togs heller ingen hänsyn till vid arbetsutskottets möte.

Vi i Centerpartiet väntar fortfarande på att få en tillräckligt bra genomlysning av de båda andra alternativen för att kunna fatta ett så bra och genomtänkt beslut som möjligt, ett beslut som kommer att gynna våra medborgare på ett positivt sätt.

För övrigt kommer det att bli ett möte i bygdegården i Torsås om just bibliotekslokalernas placering. Kom och säg din mening!

Irma Folkesson

Centerpartiet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.