Pensionärer är inte avundsjuka, vi vill ha rättvisa

Nyheter • Publicerad 22 mars 2010

Replik

Svar på Kurt Sjölunds insändare 17/3. Merparten av dem vi företräder lever på marginalerna och har inte råd med en veckoresa till värmen per år. Vilka pensionärer pratar du om? Jo, du talar om välbeställda människor och det är möjligt att de har råd att betala en högre skatt.

Du och regeringen argumenterar för att jobbskatteavdraget ger fler jobb. Men till och med i sin egen budget erkänner regeringen att effekten är osäker. Skulle det ge så många jobb som regeringen hoppas så kostar varje jobb nästan en miljon kronor per år. Är detta verkligen det mest effektiva sättet att skapa flera jobb?

Regeringen argumenterar också för att skatteorättvisan ökar konsumtionen, och därmed ger fler jobb. Men är inte pensionärernas konsumtion lika mycket värd som löntagarens? Vi vet att pensionärer med små marginaler skulle konsumera mer om man fick ökad köpkraft.

En ålderspensionär som skattar i 34:ans tabell med en inkomst på 10 000 kronor per månad betalar 7 440 kronor per år mer i skatt än löntagaren. Förtidspensionären med samma inkomst betalar 9 780 kronor mer per år. Vid en inkomst på 15 000 kronor per månad betalar ålderspensionären 9 744 kronor mer i skatt per år och förtidspensionären betalar 13 248 kronor mer i skatt per år. Vi kan ha delade meningar om jobbskatteavdraget. Du talar om avundsjuka och tycker det är tragiskt när PRO kämpar för rättvis skatt. Vi tycker att skattesystemet har blivit orättvist och vi är 14 600 medlemmar bara i Kalmar län.

Bo Ström

ombudsman

Bengt Kronblad

ordförande

PRO Kalmar län

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.