Oppositionen gynnar inte LO-medlemmar

Nyheter • Publicerad 9 mars 2010

Replik

Med Alliansen vid rodret har Sverige det näst lägsta budgetunderskottet och tredje lägsta statsskulden i hela Europa. Sverige har således klarat finanskrisen bra, detta enligt flera olika bedömare. SEB menar att våra starka statsfinanser är en konkurrensfördel och att Sverige står väl rustat allt medan de socialistiskt styrda Grekland, Spanien och Storbritannien står inför smärtsamma åtstramningar.

LO:s Bo Andersson skriver i en insändare i Barometern den 26/2 att den Internationella Valutafonden (IMF) förespråkar ökade offentliga utgifter före skattesänkningar. Bo nämner inte att IMF underkänt de rödgrönas ekonomiska politik samtidigt som Peter Doyle, som ledde IMF-delegationen, apropå Alliansens finanskrishantering sa: Det är svårt att se hur de skulle ha kunnat hantera situationen bättre.

Alliansen har sänkt skatten för både förvärvsarbetande och pensionärer samtidigt som vi skjutit till 17 miljarder kronor enbart i år för att stötta kommunerna och landstingen under krisen. Alliansregeringen har tagit ansvar för välfärden samtidigt som vi ökat människors självbestämmande över sin egen ekonomi. Vi kommer att fortsätta föra en ansvarsfull politik även under kommande mandatperiod.

Genom att göra det mer lönsamt att arbeta bidrar vi till att fler människor deltar i arbetskraften och till ett ökat arbetsutbud. Vi förbättrar på så sätt även förutsättningarna för en snabbare sysselsättningsuppgång när konjunkturen vänder upp. Bland annat genom ett ökat fokus på att erbjuda arbetslösa praktikplatser inom den offentliga sektorn. Vår satsning på skattereduktion för hushållsnära tjänster har också fallit väl ut och skapat nya jobb. Färska siffror från branschorganisationen Almega visar att över 11 000 personer är sysselsatta inom hemservicesektorn i dagsläget. Hälften av dessa jobb riskerar att försvinna om de rödgröna vinner valet vilket skulle innebära minst 5500 förlorade arbetstillfällen och att vita jobb åter blev svarta.

Den stora frågan Bo Andersson, LO, är vad som väntar oss med ett eventuellt rödgrönt ledarteam i Rosenbad. Vad som redan är givet är tvångsbeskattad ungdom, skattehöjningar för undersköterskor i Kalmar och verkstadsarbetare i Oskarshamn, samt en hel månadslön mindre om året med Mona Sahlin som statsminister och Lars Ohly som arbetsmarknadsminister eller finansminister. Det är mycket svårt att se hur en sådan utveckling skulle gynna vanliga, hederliga LO-medlemmar här i Sydöstra Sverige.

Anders Andersson (KD)

Jan R Andersson (M)

Anders Åkesson (C)

Sverker Thorén (FP)

Allians för Sverige, Kalmar län

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.