Märklig dubbelmoral kring alkohol i kyrkan

Jag har under flera år arbetat med alkohol- och drogpolicy arbete runt om i landet.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2010
Kyrkan måste tänka till i alkoholfrågor, tycker Stefan Lagesson.
Kyrkan måste tänka till i alkoholfrågor, tycker Stefan Lagesson.Foto: Staffan Löwstedt, Scanpix

På skolor, företag, inom föreningslivet och inte minst ibland våra olika kyrkor och församlingar. Under ett policyarbete blir det ofta mycket positiva diskussioner. Många svåra frågor ställs på sin spets - vad tycker jag, hur skulle jag agera, hur vill vi ha det hos oss? Flertalet av de föreningar jag arbetat med kommer stärkta ur ett sådant här arbete.

Det är inte utan en viss förundran jag upplevt den attitydförändring som skett och sker i många av våra kyrkor och församlingar när det gäller attityden till alkohol. Det är inte längre likhetstecken mellan kristen livsstil och nykterhet. Många församlingar kan i dag inte tänka sig en helnykter verksamhet. Det gör mig lika förbryllad varje gång.

Flera församlingar gör en enorm insats bland missbrukare, bland annat genom LP-stiftelsen. Många är de som kunnat komma till tro och lämnat missbruk och missär bakom sig. Det tråkiga blir ju att man sedan i församlingsverksamheten inte vill erbjuda dessa nya bröder och systrar en alkoholfri miljö. Det blir hur man än vänder och vrider på det en märklig dubbelmoral.

Än märkligare blir det när man värnar om sin alkohol med hänvisning till lösryckta bibeltolkningar.

Detta sporrade mig själv att djupdyka i Bibelns värld. Otvivelaktigt var det så att Jesus växte upp i en riktig alkoholkultur, egentligen en vinkultur, till skillnad från vår omfattande drogkultur. Men det var vinkultur på andra villkor än i dag.

Alkoholdryckerna var svagare. Starksprit fanns inte alls.

Narkotika existerade inte.

Brygga vin var nödvändigt för att bevara vinet i det varma klimatet.

Det var svårt att göra vin. Ännu svårare var att få det gott då det jästes under primitiva förhållanden. Att styra temperatur etc. var inte lika lätt då.

Därför var vin dyrare och fattigt folk blandade ut vinet med vatten.

Kulturen var judisk, inte hednisk som vår.

Personer som Gud avskiljde till speciella uppdrag måste vara nyktra. Trots att Bibelns händelser utspelar sig i en vinkultur finns inget försvar för berusning. Tvärtom finns flera varningar, både i Gamla och Nya testamentet, för att använda vinet som drog.

Jag hoppas verkligen att våra kyrkor och församlingar återtar sin givna plats i det drogförebyggande arbetet och i kampen för de svaga i vårt samhälle. I detta ingår att kunna erbjuda våra medmänniskor en alkoholfri miljö!

Stefan Lagesson

Ordförande i Kalmar läns Nykterhetsförbund

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.