Linnéuniversitetet är ett universitet för alla

Maria Hammarström och Emelee Nordqvist från Antidiskrimineringsbyrån påstår i en insändare (Barometern-OT 6/10) att studenter med funktionsnedsättningar hamnar mellan stolarna och att det är ett problem att studenter med dyslexi och Aspergers kan få samma typ av stödåtgärder.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2010

Linnéuniversitetets mål är att studenter med funktionshinder ska kunna studera på samma villkor som alla andra studenter. Universitetet hjälper studenter med behov av extra stöd med pedagogisk hjälp som syftar till att säkra att de här studenterna får samma förutsättningar att klara av studierna som studenter utan funktionsnedsättning. Pedagogiska hjälpmedel som exempelvis hörselhjälpmedel och hemdatorer hjälper landsting och kommuner till med.

Vid Linnéuniversitetet finns två samordnare anställda som, tillsammans med de berörda institutionerna, säkrar att stödet till varje student med särskilda behov fungerar bra oavsett studieort.

Vilken typ av stöd studenten kan få bedöms individuellt. Stödåtgärderna kan i vissa fall se lika ut trots att två studenter har olika diagnoser. Detta för att de pedagogiska instrumenten och det man kan göra för att kompensera funktionsnedsättningen fungerar väl för flera olika typer av diagnoser.

För att varje student med någon funktionsnedsättning ska få rätt hjälp och i rätt tid är det viktigt att studenten i god tid kontaktar universitetet eftersom vissa stödåtgärder, som exempelvis att få kurslitteratur inläst på ljudfil, kan ta längre tid att förbereda. För Linnéuniversitetet är ett universitet för alla och vi ger studenterna förutsättningar att lyckas med sina studier.

Margareta Nordstrand

Chef för studerandeavdelningen vid Linnéuniversitetet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.