Kommunikation handlar om mer än tåg

Det senaste året har man kunnat följa debatten om Linnéuniversitetets placering i lokala medier. Det som slår mig varje gång att man totalt glömt eller valt att bortse från distansverksamheten.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2010

Man har talat om studenter som om de endast fanns på campus. Då man pratat om kommunikation så har man uteslutande menat snabbare tågförbindelser mellan Kalmar och Växjö. Detta trots att ordet kommunikation för många i dag handlar om digitala verktyg och moderna e-mötessystem.

En stor tillväxtsektor inom högre utbildning är flexibelt lärande och distansutbildningar. Det är här vi ger nya möjligheter till studier för heltidsarbetande, ensamstående, och till dem som inte har möjlighet att resa eller flytta varken till campus Kalmar eller campus Växjö. Jag har jobbat med detta de senaste 15 åren och har sett denna verksamhet växa från att först ha varit en liten experimentell del av vårt utbud till en av de bärande pelarna i vår verksamhet. Bland de fristående kurserna står distans för minst hälften av studenttillströmningen – i vissa ämnen för upp till 70 procent i dag. De nätbaserade kurserna använder moderna lärplattformar, IT-pedagogiska verktyg och den senaste tekniken när det gäller e-möten med ljud och bild. På lärplattformen finns inspelade föreläsningar, uppgifter, forum, inlämningssystem och effektivt uppbyggda kurser där studenterna kan kommunicera och ta del av kursen dygnet runt, sju dagar i veckan. De kan studera från sitt eget hem, på sin egen tid. Inget av detta har nämnts i debatten.

Att bortse från en så stor, livskraftig och kvalitativ del av verksamheten när man diskuterar behov av byggnader och lokaler är märkligt. Det är ju så att de nätbaserade utbildningarna har gjort att behovet av bokade lokaler har minskat kraftigt och vi har istället en ny verklighet att ta hänsyn till då vi ska erbjuda studenter hjälp och handledning efter kontorstider och på helger. Det är då de flesta distansstudenter väljer eller har möjlighet att studera. Det är av ringa betydelse för denna stora och växande grupp studenter om Linnéuniversitetet är placerat på Malmen eller i hamnen.

Jag tycker det skulle vara roligt om man i debatten i alla fall någon gång nämnde tredje uppgiften, breddad rekrytering och distansutbildning i samma artikel. Det blir en märklig konsekvensanalys och diskussion om en stor del av verksamheten inte finns med.

Peter Carlsson

IT-pedagog/teknikutvecklare, Linnéuniversitetet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.