Internationella kvinnodagen firar 100 år

Nyheter • Publicerad 8 mars 2010

Jämställdhet

S-kvinnor har kämpat för jämställdhet och aktuella kvinnofrågor så länge. Mycket bra har vi uppnått, bland annat den så viktiga föräldraförsäkringen på 1970-talet. Trots det finns det mycket kvar att göra.

Arbetsmarknaden öppnades upp för kvinnorna då det fanns behov av fler arbetare. I dag arbetar kvinnorna på en könsuppdelad arbetsmarknad. Kvinnor får i högre grad än männen arbeta deltid eller har timanställning. Kvinnor får fortfarande bara 85 procent i lön för motsvarande jobb mot vad män tjänar.

Kvinnor är underrepresenterade på alla beslutsfattande nivåer i samhället. Fortfarande har kvinnor huvudansvaret för familj och barn plus arbetet. Eftersom kvinnor i högre grad arbetar inom offentlig förvaltning, som minskar personaltäthet, får hon jobba för två. Det är vanligt att kvinnor inte orkar med sin livssituation och får dålig hälsa. Det är konstaterat att kvinnor får sämre vård än män. När hon slutligen blir pensionär får hon sämre pension eftersom livsinkomsten är lägre än männens.

Vem vill ha det så här? Vi kvinnor måste ställa krav. Hur vill vi ha det? Vi måste stärka varandra och speciellt stötta de kvinnor som vill ta täten och kämpar för våra rättigheter. Vi måste välja den politik och de politiker som stärker kvinnors ställning i samhället. Det finns bara ett rätt – välj rött.

Röda Bönor S-kvinnor i Borgholms kommun

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.