Förstör inte vår vackra badvik

Famös är verkligen det rätta ordet för den oplanerade och ogenomtänkta byggnationen av brygga/pir i anrika Köpingsviken.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2010
Iris Andersson tror att badgästerna vill kunna bada i lugn och ro i Köpingsvik.
Iris Andersson tror att badgästerna vill kunna bada i lugn och ro i Köpingsvik.Foto: Helge Rubin

Famös betyder enligt Nationalencyklopedin ökänd eller skandalös, och ökänd lär nog denna byggnation bli!

På gräsrotsnivå frågar man sig hur man i Borgholms kommun tänker när de ger sitt samtycke till denna byggnation. Hur kan man vara så naiv att man tror att detta är något som kommer att locka hit turister? Hur kan man tro att barn/ungdomsfamiljer ska trivas med att trängas bland fritidsbåtar med linor lagda vid badbryggan och alla utsläpp från dessa fritidsbåtar? Vilka är det som kommer lägga till här?

Förmodligen de som älskar att trycka gasen i botten och fara fram som svävande gehun bland de badande mellan öldrickandet på bryggan där det ju också ska anläggas en pipeline med öl som kan serveras ute på bryggan.

Visst är det bra att en badbrygga kommit på plats och som närboende gläder jag och många fast- och sommarboende oss åt att den nästan förfallna gamla restaurang Sinus, en sista del av badortstiden, blir omhändertagen och skött på ett föredömligt sätt. Denna byggnad borde dock ha blivit kulturminnesförklarad.

Men vi fråga oss ängsligt vilka som kommer nyttja denna anlagda brygga/pir.

Nej, kommunen och länsstyrelsen bör tänka om medan tid är. Vi vänder oss absolut mot den pågående byggnationen längst ut i viken. Det finns väl ingen anledning till sådant här på Öland. Låt den vackra Köpingsviken få bli orörd, inskränk er till en badbrygga och inte en sanitär olägenhet ute i den vackra badviken.

Kanske tror ni att det är vår egen utsikt vi värnar om, men så är inte fallet. Vi värnar om de tusentals barnfamiljer och turister som vill kunna bada i lugn och ro i den långgrunda viken utan att störas av fritidsbåtar och öldrickande klientel på en havspir.

Detta är inte att försköna Köpingsvik!

Iris Andersson

Per Jakobsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.