Fiskare = övervakad

De som trodde att fiskare var ett fritt yrke, får tänka om.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2010

Fiskeriverket har infört en nästan total övervakning, och en rad regler och lagar. Fiskarna har inte mindre än cirka 400 lagar och regler att rätta sig efter, förutom alla sjötrafiklagar. Det skall vara läkarundersökning, säkerhets utbildning med mera, innan du ens får beträda en fiskebåt. Befälhavaren skall ringa in och meddela när båten avgår från hamnen, vidare skall han, minst två timmar i förväg, meddela när båten kommer i land och hur mycket fisk som finns ombord.

Då det mesta av det kustnära fisket, sker just kustnära, så kan fiskaren tvingas vänta med att gå in i hamn. För skulle han, som varit ute på sjön sedan tidig morgon och som inget hellre vill än att komma i land och hem till sin familj, anlöpa hamnen 15 minuter innan utsatt tid, då väntar tusentals kronor i böter. Vissa båtar har till och med utrustats med satellit sändare för full spårbarhet av dom.

Fiske har i flera hundra år varit något som ofta gått i arv, från far till son. Men detta är det stopp på numera, det har ingen betydelse om sonen har varit med sedan barns ben och i stort sett aldrig gjort något annat än fiskat med sin far. Tänk om detta hände inom jordbruket, att sönerna inte fick driva vidare familjens gård sedan flera generationer.

Ska vi överhuvudtaget ha kvar något kustnära fiske och hamnar med aktivitet i, så måste regelverket ses över. Det går inte att klumpa ihop storskaligt och småskaligt fiske. Man måste göra skillnad på en båt som, med lite tur fångar 300 kilo per dag eller en som fångar 10 ton.

Jonny Erlandsson kd

Borgholm

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.