Elbolagen och regeringen skor sig på elkonsumenter
Svenska folket är en väldigt bra mjölkko som villigt låter sig mjölkas av tre stora elbolag och regeringen (skatt på 28 öre eller 18,5 öre i kommuner med reducerad skatt, plus 25-procentig moms). De mjölkar svenska folket och vill inte minska sina vinster. Enligt en artikel i Barometern den 9 mars har Fortum och Eon cirka 35-27 procent i vinst. Vattenfall verkar spekulera bort sin vinst för den är bara 13,5 procent. Om Vattenfall skulle ha ett utfall som Fortum och Eon så fattas cirka 44 miljarder kronor. Vart har de pengarna tagit vägen? Var hamnar vinsten som de mjölkar folket på?
När det gäller ledningsavgiften undrar jag hur det kan komma sig att EON tar 16,4 öre/kW medan Härnösands el (hemab.se) tar 5,5 öre/kW? Varför är EON 200 procent dyrare? En anslutning på 16A kostar 2 528 kronor/år hos EON medan Härnösands el kostar 2 245 kronor/år. Varför är EON 12,6 procent dyrare?
Var finns konkurrensen? Var finns intresset att bygga ut tillverkningen av el när elbolagen tjänar mer på att importera dyr el för att trissa upp elpriset? När nu nya kablar ska läggs till Baltikum för att sälja ström tillutlandet så skaps ännu mer underskott av el. Det lär inte bli billigare ström här hemma. Elbolagen och regeringen gynnas och redan nu tjänar de många miljarder på oss varje år.
Vattenfall, Eon, Fortum och regeringen sitter i knät på varandra i en fin kartell och har ingen större drivkraft att sänka sina priser. Var, i vilka länder, hamnar vinsterna?
Låt Svenska kraftnät eller kommunerna äga ledningarna ända fram till fastigheterna så kan vi få rätt pris på ledningsavgifterna. Då stannar förhoppningsvis eventuell vinst i Sverige. Låt Nordpool inhandla strömmen minst en vecka innan och låt elbolagen ta kostnaden för toppströmmen. Det måste finnas ett intresse hos elbolagen att tillverka billig el. Belägg export av el med en avgift för att täcka bidrag till ny kraftutbyggnad. Nordpool ska väl också ha vinst, hur stor är den? Är den baserad på omsättningen så vill de ju också ha höga priser.
Lars Malmer