Det är kommunens ansvar att lösa VA-frågan

Irma Folkesson (C) försöker finna ursäkter för Centerns motstånd till utveckling i kommunen.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2010

När det gäller VA-utbyggnaden söder om Bergkvara tycker hon att var och en kan ordna det själva. Centern och Håkan Algotsson ju höll på i många år att försöka finna lösningar med gemensamhetsanläggningar och minireningsverk utan att lyckas.

Miljönämnden väntade med föreläggande om åtgärder i avvaktan på lösningar, när så inte skedde är det kommunens ansvar att se till att en lösning på VA-frågan blir till. Döm om min förvåning när Håkan Algotsson utan något annat förslag yrkar avslag i fullmäktige och får stöd av Irma Folkesson. Ni tar inte ansvar för miljön utan är populister när ni ändå vet att avloppen måste åtgärdas.

Irma Folkesson tar upp Olssonska gården och de förslag som Staffan Axelsson hade på området för många år sedan. Då var det ju Centern och de andra högerpartierna som styrde i kommunen. Varför tog ni inte då beslut om bostäder där, när du inte ser något annat än kostnader på Olssonska gården?

Irma Folkesson frågar också om hyrorna betalar Tuppenhuset. Enligt de uppgifter jag fått från TBAB:s vd är alla lägenheter uthyrda och fastigheten följer kalkylen med ett litet överskott. Jag förstår inte varför du frågar mig, Centern har ju ledamöter i styrelsen. Det verkar som det är dålig dialog i Centerpartiet.

Irma Folkesson, sluta bortförklara Gullabocenterns nej till Valfridsbo. De som stod i tomtkö har erbjudits tomt på området av Mörebyggen.

När det gäller översiktsplanen så är de inringade områdena längs kusten möjliga utredningsområden om markägare skulle ha intresse av att utreda för byggnation. Det är en möjlighet för markägaren, ingen begränsning.

Irma Folkesson frågar också hur många procent av min arbetstid som går åt till möten i KSAU, KS och KF med förberedelser och efterarbete. Det är ingen idé att jag redogör för tiden du skulle säkert ändå ifrågasätta. Det är bättre du frågar Håkan Algotsson vad han gjorde de åtta åren han var KS-ordförande.

Då en majoritet i fullmäktige beslutar att renovera den hårt nedslitna Vita skolan till Folk- och skolbibliotek, finansierat med externa hyrespengar, röstar Centern och Alliansen emot samt överklagar beslutet. Det är ju märkligt om bara de beslut som Centern är för skulle vara lagliga.

Vi bygger nu även en efterlängtad sporthall med förslag på finansiering. Där vågade ni inte rösta emot men finansieringen är ni emot.

Roland Swedestam (S)

Torsås

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.