Cykelbussen är ingen vanlig kollektivtrafik

Nyheter • Publicerad 30 mars 2010

Cykling

Kalmar kommun har haft ett mycket framgångsrikt samarbete med Vägverket. Vi möts-projektet har varit viktigt när det gäller trafikplanering, cykelstad och rutiner för hur man följer upp sådant arbete. Som miljöansvarigt kommunalråd i Kalmar är jag pådrivande för att ge cykeln fördel i trafiken. På kortare sträckor är cykeln ett fantastiskt fortskaffningsmedel, till nytta för både hälsa och miljö. Inte sliter man nämnvärt på vägbanor och annat heller.

För mig var det en positiv överraskning att vi nådde total politisk enighet om att inte gå in i en överenskommelse med Vägverket om att inordna cykeltransporterna över Ölandsbron i den vanliga kollektivtrafiken, där resorna finansieras med en blandning av biljettintäkter och kommunala medel.

När bron mellan Öland och Kalmar byggdes var avsikten att flera olika trafikslag skulle kunna samsas om utrymmet. Den ökande trafikmängden har begränsat möjligheterna till detta. Fyrfilig väg ger inget utrymme för säker cykelöverfart. För att inte stänga ute cyklisterna borde man kunna hitta smartare lösningar.

Att bygga om bron är alltför kostsamt. Men varför inte ta ett körfält från biltrafiken och ha den som en separat GC-väg, medan motorfordonen ges så kallad 2+1-väg som vi framgångsrikt använder på stora delar av E22?

När det är som tätast rusning, kring midsommar och Skördefest, kan man återta GC-vägen för att få dubbelfilig väg i båda riktningarna, medan man bjuder cyklisterna på fri buss.

Så länge Vägverket inte erbjuder cykeltrafikanterna tillträde till bron är det knappast orimligt att man utan extra pålagor transporterar dem mellan brofästena. Jag antar att det närmast är en skyldighet som Vägverket har, och att det är orsaken till att man under flera års tid erbjudit denna lösning under sommartid när vi cyklar som mest. Beskedet som getts i media, att årets cykelbuss är i fara förutsätter jag är felaktigt.

När Vägverket hänvisar cyklister till kollektivtrafiken, och menar att det borde vara självklart att betala för sin resa, haltar logiken. För visst vill jag att KLT börjar ge möjlighet att ta med cyklar i sina fordon, men cykelbussen går bara från brofäste till brofäste och kan inte ses som vanlig kollektivtrafik.

Det vore också konstigt om en broavgift ska tillämpas på just cyklande, men inte på andra trafikslag. Cykeltull istället för biltull – visst vore det märkligt? På andra ställen där Vägverket har allmän väg där framkomligheten är svår tänker man ju helt annorlunda, ett exempel är Äspö i Karlskronas skärgård som angörs med Vägverkets bilfärja, liksom är fallet för Ljusterö utanför Stockholm och Hönö och Björkö i Öckerö kommun. Samtliga dessa biltransporter görs gratis.

Rimmar det inte illa med en strävan efter miljöriktiga transporter att det är just cyklister ska hämmas i sina möjligheter? Tvärtom borde ju cyklandet uppmuntras, särskilt i de miljöer som Kalmar och - inte minst - Öland erbjuder.

Det blir givetvis färre som väljer cykeln om det blir en kostnad för att ta den över bron. Det vinner faktiskt ingen på. Jag hoppas att Vägverket känner ett ansvar för att utveckla Kalmar - Öland som cykelvänliga områden.

Jonas Löhnn

(MP) kommunalråd i Kalmar

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.